Kuzhambu este o mancare caracteristica sudului Indiei. Ea este facuta din diferite Dal-uri (tipuri de linte) si condimente, cu sau fara iaurt / lapte batut. Unele tipuri de Kuzhambu contin si legume. Exista nenumarate retete in intreg sudul Indiei precum si feluri diferite de preparare. Practic Kuzhambu e un fel de sos in acceptiunea noastra, insa diferit de un Chutney.
More Kuzhambu este un sos pe baza de iaurt sau lapte batut si, spre deosebire de celalalte tipuri de Kuzhambu, contine doar cantitati simbolice de orez si Dal. El se poate face cu legume sau simplu. Reteta provine din Tamil Nadu, stat din sudul Indiei.
More Kuzhambu este considerata racoritoare de indieni si este hrana de baza pentru orice persoana care traieste sub soarele necrutator al Indiei de sud.
timp de preparare: 20 minute (40 daca folositi si legume)
pentru 5 persoane
INGREDIENTE
2 cani iaurt sau lapte batut
1 cana din orice leguma: cartofi, morcov, dovleac, fasole verde – optional
1 lingurita Toor Dal – optional
1 lingurita Chana Dal – optional
1 lingurita orez
3-4 lingurite nuca de cocos
2 chilli verzi proaspeti
2-3 catei usturoi
1 bucatica ghimbir proaspat
1/4 lingurita turmeric
1/2 lingurita sare
apa
INGREDIENTE pentru TARKA
1 lingura ulei/unt din nuca de cocos
1 ceapa
1 chilli rosu – optional
1/4 lingurita seminte de mustar maro
cateva frunze de curry
1 varf de cutit Hing
METODA
Puneti la inmuiat orezul cu Toor Dal si Chana Dal in putina apa, timp de 15-20 minute.
Amestecati iaurtul cu turmeric. Bateti bine.
Mixati impreuna: orez + Toor Dal + Chana Dal + nuca de cocos + ghimbir + usturoi + chilli verzi. Adaugati putina apa cat sa iasa o pasta fina.
Fierbeti legumele pe jumatate, apoi turnati peste ele pasta + sare + putina apa.
Fierbeti pe foc mic pana ce legumele se fierb complet si dispare mirosul de crud al pastei.
Apoi turnati iaurtul cu turmeric.
Intr-o tigaita micuta faceti Tarka: incalziti untul/uleiul de cocos pe foc mic si cand e fierbinte puneti semintele de mustar. Dupa ce acestea au pocnit, puneti chilli-ul rosu, hing si frunzele de curry sfaramate in mana. Adaugati si ceapa taiata marunt. Tineti pe foc amestecand timp de 2 minute sau pana ce ceapa este bine facuta.
Turnati peste iaurtul cu legume. Mai tineti pe foc 2 minute.
Serviti cu orez: puneti cateva linguri de orez simplu intr-un bol si peste el turnati cateva linguri de More Kuzhambu.
OBSERVATIA 1: Daca reteta vi se pare prea picanta, mai scoateti din chilli verzi, desi acestia isi pierd destul din picantzeala la fiert. In aceasta reteta eu am folosit un amestec de cartofi noi si morcov iar ca orez am optat pentru Jeera Rice.
OBSERVATIA 2: More Kuzhambu se poate face atat cu legume cat si fara. Legumele ii dau aspect de mancare cu sos, in timp ce varianta fara legume e mai fluida. In functie de cum ati optat sa faceti More Kuzhambu: simplu sau cu legume, folositi mai putina sau mai multa apa.
Din punct de vedere Ayurvedic: Reteta este Tridoshica, deci sanatoasa pentru toata lumea. Evident, persoanele Pitta trebuie sa scoata din reteta Chilli verzi si pe cel rosu. Recomandare Ayurvedica: consumati portii reduse si doar in timpul zilei, inainte de apusul Soarelui.
click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica
ALTE PAGINI SUGERATE
Comments are closed.