Shahi Paneer

Shahi Paneer face parte din bucataria regala a Indiei. Este o mancare pentru zile festive, pentru aniversari si e demna de a fi servita regilor. De altfel, “shahi” inseamna “regal”.

Shahi Paneer este extrem de populara, mai ales in nordul Indiei. Exista multe feluri de o prepara, cu diferite condimente si chiar stiluri de a o gati, insa rezultatul este, indiferent de regiunea de unde provine, un deliciu veritabil!

Odinioara era considerata o mancare aleasa, rezervata celor bogati. Si pe buna dreptate, intrucat contine ingrediente scumpe (si atunci, si acum): Paneer, caju, iar in unele retete chiar sofran, lapte, iaurt sau smantana.

Imi propun sa va rasfat cu mai multe retete de Shahi Paneer de-acum inainte. Reteta de azi este preluata si adaptata de pe site-ul Edible Garden, foarte simpatic si bogat in retete.

timp de preparare: 45 minute

rezulta 4 portii

picantzeala2

INGREDIENTE

350-400 grame Paneer taiat cubulete (din 2 litri de lapte)

2 cepe medii

2 rosii mari

1 bucata ghimbir proaspat cat degetul mic

3 catei mari de usturoi

12 bucati caju crud

1 lingurita coriandru macinat (Dhania Powder)

1 – 2 lingurite Basic Garam Masala

1/2 lingurita turmeric

o cana sau mai mult de apa (functie de cat va place sosul de gros)

3 linguri ulei

ulei pentru prajit Paneer

1/2 lingurita sare

patrunjel pentru garnisit

METODA

Faceti Paneer cu o zi inainte sau cu cel putin 4 ore inainte sa faceti mancarea, ca sa aiba timp sa se scurga bine de apa si sa devina dens. Taiati Paneer in cubulete si prajiti-l in baie de ulei cam 5-10 minute, pana devine auriu pe toate partile (intorceti-l din cand in cand). Scurgeti bine uleiul si scoateti intr-un castron. Tineti deoparte.

Curatati si tocati ceapa. Decojiti rosiile si tocati-le. Curatati ghimbirul si usturoiul pe care le mixati separat impreuna cu o lingurita ulei si un strop de apa intr-un mixer/blender pana devin o pasta.

Incalziti cele 3 linguri de ulei intr-o tigaie si caliti ceapa pret de 3-4 minute, pana devine aurie. Adaugati pasta de ghimbir cu usturoi, coriandrul pulbere, turmericul si Garam Masala. Prajiti un minut.

Adaugati apoi rosiile si caju-ul crud. Tineti pe foc inca doua-trei minute, pana ce rosiile devin moi.

Luati amestecul de pe foc. Lasati-l sa se racoreasca 15 minute apoi puneti-l in blender si mixati pana devine o pasta. Adaugati o cana de apa si mixati inca putin.

Puneti aceasta pasta intr-o oala, pe foc. Cand incepe sa se incalzeasca, amestecati si vedeti daca vreti sa lasati acest sos mai gros sau mai doriti sa adaugati apa. Daca adaugati apa, amestecati bine, iar dupa 1 minut puneti bucatelele de Paneer prajit. Adaugati sare. Tineti pe foc mic inca 4-5 minute. Inchideti focul si garnisiti cu verdeata.

Serviti cald alaturi de Jeera Rice sau orice fel de painite indiene.

Din punct de vedere Ayurvedic: Shahi Paneer este un Curry Tridoshic, insa persoanele Kapha nu trebuie sa-l serveasca prea des si bine ar fi sa adauge putina Hot Garam Masala sau pulbere de chilli rosu. Pentru persoanele Pitta ar fi mai ok daca ar folosi mai putin caju si deloc usturoi. De asemenea, tot pentru ele, recomand sa nu prajeasca Paneer ci sa-l adauge crud in Curry, numai ca trebuie totusi gatit in sosul respectiv de rosii cu ceapa si condimente 10 minute – deci ajustati cantitatea de apa. Shahi Paneer este perfect pentru persoanele Vata.

click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica

ALTE PAGINI SUGERATE

Amritsari Paneer Kabab

Amritsari Paneer Kabab

Paneer Butter Masala

Paneer Butter Masala

Potato Paneer Tots

Potato Paneer Tots

Lipii indiene umplute cu branza

Paneer PARATHA

Discussion

4 thoughts on “Shahi Paneer

  1. La această rețetă spuneți că vă ies 350-400 g de Paneer din doi litri de lapte, în schimb mie îmi ies din aceeași cantitate doar vreo 200 g din lapte cu 4% grăsime de la automat. Îmi puteți recomanda o sursă mai bună de lapte? Asta dacă sunteți tot din București.

    Posted by Alex | 10 June 2016, 8:57 AM
    • Nu (mai) sunt in Bucuresti, asa ca nu te pot ajuta loco. Eu cumpar lapte numai de la piata, de la tarani sau de la tonetele specializate de lactate ale producatorilor locali. La noi, la munte, laptele e mai gras, deci se obtine mai multa branza (chiar daca unii producatori mai smecheri indoaie laptele cu apa) 😉

      Posted by cloudpearl | 21 June 2016, 12:57 PM
  2. cum se face PANEER trebuie sa dati mai multe detali

    Posted by buftea lucia | 3 February 2014, 8:09 AM
    • Lucia, pe pagina cu Shahi Paneer ai nu mai putin de 5 linkuri spre “Cum se face Paneer”. Incearca sa vezi daca le detectezi.

      Posted by cloudpearl | 3 February 2014, 1:16 PM

Introdu adresa ta de email ca sa primesti notificari cand postez retete si articole noi.

Join 7,602 other subscribers

CATEGORII DE ARTICOLE

CE VA PLACE CEL MAI MULT

Test pentru analiza Tipologiei Ayurvedice
Despre mine
Aloo MURUKKU - Rotocoale din Cartofi si Faina de Orez
Cum se face GHEE
Lapte din Nuca de Cocos - Cum se face
Rezultatele Testului
Parathas - Lipii indiene fara drojdie
Turmeric Milk - Lapte cu Turmeric
Turmericul - turbo-remediul Ayurvedic si preferatul studiilor stiintifice
Retete si sfaturi ayurveda “gratuite”

ARHIVA

Vizite pe Blog

  • 3,292,937 vizite

CALENDAR

May 2024
S M T W T F S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031