Bread Pakoras este o reteta pe care am preluat-o acum mai multi ani de la Manjula, pe vremea inceputurilor mele intr-ale bucatariei indiene. Era o reteta pe care o faceam frecvent atunci. Cu timpul insa, renuntand la painea din comert (din dorinta de a evita consumul de drojdie si de alti amelioratori misteriosi care se folosesc mai nou in mai toate tipurile de paine), Bread Pakoras au devenit o raritate la masa noastra. Nu cred ca le-am mai pregatit de cel putin 1 an jumate. De aceea nici nu am apucat sa postez pana acum reteta.
Bread Pakoras face parte din stilul Fusion de bucatareala, deci este un preparat cu un amestec de influente: occidentala (data de folosirea painii) si indiana (data de metoda de pregatire si condimente). Indienii, oriunde s-ar reloca si oriunde ar trai prin strainataturi, au un talent exceptional de a indianiza orice mancare. Asa stau lucrurile si cu aceste bucatele de paine transformate intr-un aperitiv foarte gustos si interesant. Sigur o sa va placa!
adaptare dupa: Manjula’s Kitchen
timp de preparare: 20 minute
rezulta aproximativ 12 bucati
INGREDIENTE
5 felii de paine
4 linguri faina de naut (Besan)
2 linguri faina de grau integrala (Atta)
1 lingura faina de orez
2 catei de usturoi sau 1 lingurita pulbere de usturoi
1 lingurita seminte de chimion (Jeera)
1 lingurita turmeric
2 lingurite Mildly Spicy Garam Masala sau orice alt fel de Masala
1/2 lingurita sare
cateva linguri de ulei pentru prajit
aproximativ 1 cana apa
METODA
Taiati feliile de paine in fasii si bucatele cat doriti de mari sau mici. Eu le-am taiat in fasii late de 2 cm si lungi de vreo 6 cm. Va adaptati in functie de forma painii.
Amestecati toate fainurile si condimentele intr-un castron incapator. Turnati apa cate putin si amestecati ca sa nu se formeze cocoloase. Adaugati atata apa cat este nevoie pentru a obtine un amestec grosut, mai gros decat cel de clatite. Lasati amestecul sa stea 5 minute.
Apoi puneti uleiul la incazit intr-o tigaie, pe foc mediu. Cel mai bine e sa folositi o tigaie non-stick.
Inmuiati scurt fiecare bucatica de paine prin compozitie, scurgeti excesul si asezati-o in tigaie cand uleiul s-a incalzit suficient. Nu lasati bucatile de paine sa stea in compozitie pentru ca vor absorbi prea multa apa si vor stropi la prajit; plus ca nu se vor face cum trebuie.
Prajiti pe ambele parti in total cam 5 minute.
Scoateti Pakoras pe un platou pe care ati asezat hartie prosop.
Serviti-le calde sau reci, pe post de paine sau ca aperitiv ori snack, alaturi de o cana de Chai. Noua ne plac la supe sau la Chutney-uri.
Din punct de vedere Ayurvedic: Bread Pakoras sunt Tridoshice insa trebuie consumate cu moderatie. Orice exces este de natura sa aduca dezechilibre in corp. Evident, persoanele Pitta trebuie sa le serveasca ocazional si sa adauge putina pulbere de coriandru (Dhania Powder) ori niste menta uscata maruntita. Pentru persoanele Kapha ar fi mai bine daca ar adauga mai multa picantzeala sub forma oricarui tip de piper: negru, pippali, cayenne pentru a compensa si mai bine prezenta drojdiei din paine. Persoanele Vata pot adauga la lista de condimente un chilli verde iute, tocat marunt.
click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica
ALTE PAGINI SUGERATE
Seamana cu ceea ce facem noi ,, ciuciu papa “dat prin ou condimentat doar cu sare si piper.Cred ca in acest fel este ceva deosebit.Imi place acest blog,am sa-l urmaresc !
Multumesc Lacramioara. Esti binevenita oricand!
Tocmai am descoperit blogul tau si sunt tare incantata.
Tentanta rau painea asta!
Bine ai venit Alina! Te invit sa reproduci reteta si, daca o sa-ti placa, s-o postezi la tine pe blog.
fi draguta si spune-ne ce fel de piine maninci zi de zi/multumesc
Buna Marinela! Sunt draguta si va spun 🙂 Nu consum paine in fiecare zi. De cele mai multe ori folosesc orez. Uneori mamaliga in stil indian. Insa cand mananc paine, fac din cele indiene, tip lipii, fara drojdie. Cateodata fac si Dosa-uri, care sunt un deliciu.