Un sote exceptional de bun, dulce si reconfortant, ideal pentru zilele calde de vara. Ulli Thoran este o reteta din Kerala, statul din sud-vestul Indiei, unde nuca de cocos este inclusa in mai toate felurile de mancare, sub diverse forme.
Ulli Thoran este o idee foarte buna de garnitura pentru momentele cand ramaneti fara legume in camara… Nu va trebuie decat ceapa si nuca de cocos pe care mai toata lumea le are stocate. Este un sote inedit pe care va indemn sa-l incercati!
sursa: Spicy Chilly
timp de preparare: 10 minute
pentru 2 persoane
INGREDIENTE
1 cana ceapa tocata marunt (aproximativ 2 cepe medii) – nu ceapa verde
1/2 cana nuca de cocos (proaspata sau uscata)
1/2 lingurita ghimbir proaspat, tocat marunt
1 lingura chilli verde proaspat, tocat
1/4 lingurita turmeric
cateva frunze de curry
2 linguri ulei din nuca de cocos (merge si cu alt tip de ulei dar e mai gustos cu nuca de cocos)
1/2 lingurita seminte de mustar
sare dupa gust
METODA
Intr-un castron combinati ceapa tocata + nuca de cocos + ghimbir tocat + frunze de curry sfaramate in mana + chilli verde tocat + turmeric + sare. Amestecati usor.
Intr-o tigaie puneti uleiul la incalzit pe foc mediu si cand e destul de fierbinte, aruncati semintele de mustar in el. Lasati-le sa pocneasca vreo 5-10 secunde, apoi rasturnati peste ele ceapa cu nuca de cocos si condimentele.
Amestecati bine si distribuiti uniform amestecul pe fundul tigaii. Acoperiti tigaia cu capac etans ca sa nu scape abur deloc. Dati focul la minim.
Gatiti cam 5 minute, amestecand din cand in cand, ca sa nu se arda.
Serviti cat e cald.
OBSERVATIA 1: Daca observati ca amestecul din tigaie e prea uscat si ceapa inca nu s-a inmuiat bine, adaugati 1 lingura de apa. Cu cat folositi mai putina apa cu atat mai bine. Daca la final amestecul e prea umed, mai gatiti un minut fara capac.
OBSERVATIA 2: Reteta originala foloseste nuca de cocos proaspata, data pe razatoarea mare. Noi nu suntem obisnuiti sa consumam nuca de cocos proaspata si ne multumim cu cea uscata. Dar nu stim ce pierdem… A folosi nuca de cocos proaspata nu e chiar asa de greu. Dar daca nu aveti timp si de asta, puteti folosi fulgi uscati de nuca de cocos care se gasesc in comert. Nu am incercat reteta cu nuca de cocos uscata rasa marunt, dar cred ca e ok si asa. Incercati!
Din punct devedere Ayurvedic: Ulli Thoran este un sote Tridoshic, deci foarte sanatos pentru toti. Este o mancare racoritoare pentru Pitta, ideala pentru aceste persoane. Singura observatie ar fi sa mai reduca din chilli. Persoanele Vata pot sa savureze linistite acest sote (pentru Vata ceapa gatita este o minune, daca e consumata cu masura). Doar persoanele cu predominanta Kapha trebuie sa nu se intreaca cu gluma la portii pentru ca Ulli Thoran este o mancare cu gust dulce. Deci pentru ele ar fi bine de marit gradul de picant cu ceva chilli in plus.
click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica
ALTE PAGINI SUGERATE
Cand vezi ca principalele ingrediente sunt ceapa si nuca de cocos s-ar putea sa ai dubii in ceea ce priveste incercarea acestei retete. Pe mine m-a convins timpul scurt de preparare, nuca de cocos proaspat data prin razatoare si asteptarea ca nuca de cocos sa raceasca focul interior produs de canicula de afara. Rezultatul este cu mult peste orice mi-as fi imaginat. In primele secunde mintea ma “batea la cap” cu intrebarile: Unde e ceapa? si Este acesta un desert sau sote? Foarte gustos si demn de incercat. Multumesc.