Ulli Thoran – Sote de Nuca de cocos din Kerala

Sote din nuca de cocos din Kerala

Un sote exceptional de bun, dulce si reconfortant, ideal pentru zilele calde de vara. Ulli Thoran este o reteta din Kerala, statul din sud-vestul Indiei, unde nuca de cocos este inclusa in mai toate felurile de mancare, sub diverse forme.

Ulli Thoran este o idee foarte buna de garnitura pentru momentele cand ramaneti fara legume in camara… Nu va trebuie decat ceapa si nuca de cocos pe care mai toata lumea le are stocate. Este un sote inedit pe care va indemn sa-l incercati!

sursa: Spicy Chilly

timp de preparare: 10 minute

pentru 2 persoane

picantzeala2

INGREDIENTE

1 cana ceapa tocata marunt (aproximativ 2 cepe medii) – nu ceapa verde

1/2 cana nuca de cocos (proaspata sau uscata)

1/2 lingurita ghimbir proaspat, tocat marunt

1 lingura chilli verde proaspat, tocat

1/4 lingurita turmeric

cateva frunze de curry

2 linguri ulei din nuca de cocos (merge si cu alt tip de ulei dar e mai gustos cu nuca de cocos)

1/2 lingurita seminte de mustar

sare dupa gust

METODA

Intr-un castron combinati ceapa tocata + nuca de cocos + ghimbir tocat + frunze de curry sfaramate in mana + chilli verde tocat + turmeric + sare. Amestecati usor.

Intr-o tigaie puneti uleiul la incalzit pe foc mediu si cand e destul de fierbinte, aruncati semintele de mustar in el. Lasati-le sa pocneasca vreo 5-10 secunde, apoi rasturnati peste ele ceapa cu nuca de cocos si condimentele.

Amestecati bine si distribuiti uniform amestecul pe fundul tigaii. Acoperiti tigaia cu capac etans ca sa nu scape abur deloc. Dati focul la minim.

Gatiti cam 5 minute, amestecand din cand in cand, ca sa nu se arda.

Serviti cat e cald.

OBSERVATIA 1: Daca observati ca amestecul din tigaie e prea uscat si ceapa inca nu s-a inmuiat bine, adaugati 1 lingura de apa. Cu cat folositi mai putina apa cu atat mai bine. Daca la final amestecul e prea umed, mai gatiti un minut fara capac.

OBSERVATIA 2: Reteta originala foloseste nuca de cocos proaspata, data pe razatoarea mare. Noi nu suntem obisnuiti sa consumam nuca de cocos proaspata si ne multumim cu cea uscata. Dar nu stim ce pierdem… A folosi nuca de cocos proaspata nu e chiar asa de greu. Dar daca nu aveti timp si de asta, puteti folosi fulgi uscati de nuca de cocos care se gasesc in comert. Nu am incercat reteta cu nuca de cocos uscata rasa marunt, dar cred ca e ok si asa. Incercati!

Din punct devedere Ayurvedic: Ulli Thoran este un sote Tridoshic, deci foarte sanatos pentru toti. Este o mancare racoritoare pentru Pitta, ideala pentru aceste persoane. Singura observatie ar fi sa mai reduca din chilli. Persoanele Vata pot sa savureze linistite acest sote (pentru Vata ceapa gatita este o minune, daca e consumata cu masura). Doar persoanele cu predominanta Kapha trebuie sa nu se intreaca cu gluma la portii pentru ca Ulli Thoran este o mancare cu gust dulce. Deci pentru ele ar fi bine de marit gradul de picant cu ceva chilli in plus.

click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica

ALTE PAGINI SUGERATE

Sote de fasole verde cu rosii

Chikkudukaya Tomato Kura – Sote de Pastai cu Rosii

Beetroot Ni Bhaji Nu Shaak - Curry din Gris cu Frunze de Sfecla rosie

Beetroot Ni Bhaji Nu Shaak – Curry din Gris cu Frunze de Sfecla rosie

Kerala Beetroot THORAN - Sote de Sfecla rosie din Kerala

Kerala Beetroot THORAN – Sote de Sfecla rosie din Kerala

Seitan Thoran - Sote din cuburi de Seitan

Seitan Thoran – Sote din cuburi de Seitan

Discussion

One thought on “Ulli Thoran – Sote de Nuca de cocos din Kerala

  1. Cand vezi ca principalele ingrediente sunt ceapa si nuca de cocos s-ar putea sa ai dubii in ceea ce priveste incercarea acestei retete. Pe mine m-a convins timpul scurt de preparare, nuca de cocos proaspat data prin razatoare si asteptarea ca nuca de cocos sa raceasca focul interior produs de canicula de afara. Rezultatul este cu mult peste orice mi-as fi imaginat. In primele secunde mintea ma “batea la cap” cu intrebarile: Unde e ceapa? si Este acesta un desert sau sote? Foarte gustos si demn de incercat. Multumesc.

    Posted by ema | 30 July 2013, 5:03 PM

Intrebari si Comentarii

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Introdu adresa ta de email ca sa primesti notificari cand postez retete si articole noi.

Join 7,349 other followers

BUCATARIE INDIANA VEGETARIANA PE Facebook

CATEGORII DE ARTICOLE

CE VA PLACE CEL MAI MULT

LINKURI INTERESANTE

ARHIVA

Vizite pe Blog

  • 1,938,366 vizite

CALENDAR

December 2016
S M T W T F S
« May    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
%d bloggers like this: