Poha sau Pawa este un aliment necunoscut la noi in tara. Insa la cat este de usor de utilizat si introdus in alimentatie, merita prezentate si niste retete care sa contina Poha, pentru deliciul celor care doresc sa experimenteze.
Poha sunt niste fulgi de orez, insa nu e vorba de fulgi expandati, din cei umflatei cum se folosesc la Murmura Chivda, ci de ceva asemanator cu fulgii de ovaz de exemplu. Arata ca niste boabe de orez peste care a trecut un compresor. Sunt complet aplatizati.
Poha este de trei feluri: subtire, mediu si gros, si fiecare tip se preteaza la anumite preparate. Pentru reteta de mai jos se poate folosi Poha gros sau mediu. Eu am folosit mediu ca asta aveam in casa.
Aloo Poha este un exemplu deosebit de gustos pentru cum se poate folosi/gati Poha. Este un amestec de asemenea fulgi de orez cu cartofi si cateva condimente. Aloo Poha poate fi servit simplu, de sine statator, la micul dejun ori cina (eventual cu o bucatica de muratura sau vreo maslina alaturi), sau ca garnitura la felul principal la pranz.
adaptare dupa cartea lui Usha si Vasant Lad: Ayurvedic Cooking for Self-Healing
timp de preparare: 30 minute
rezulta 3 portii
INGREDIENTE
2 cani Poha mediu sau gros
2 cartofi medii
1/4 cana arahide crude (nesarate, neprajite)
1 ceapa medie
1 chilli verde proaspat
1 lingurita seminte de chimion (Jeera)
1 lingurita seminte de mustar
cateva frunze de Curry
1 varf cutit Hing
3/4 lingurita turmeric
1 lingurita Chaat Masala – optional
4 linguri ulei
1/2 lingurita sare
METODA
Clatiti cele 2 cani de Poha in cateva ape si scurgeti bine. Lasati sa stea deoparte.
Curatati cartofii de coaja, spalati-i si dati-i pe razatoarea mare.
Curatati ceapa si tocati-o. Curatati chilli-ul verde de cotor si seminte si taiati-l bucatele mici.
Puneti o tigaie (non-stick e cel mai bine) pe foc mediu. Turnati uleiul. Cand uleiul e fierbinte aruncati semintele de chimion si mustar in el. Dupa ce semintele pocnesc, puneti frunzele de Curry + Hing + arahidele. Tineti pe foc cam 3 minute sau pana ce arahidele sunt bine facute.
Imediat apoi adaugati si chilli-ul verde + ceapa tocata.
Sotati 2 minute apoi adaugati turmericul si dupa cateva secunde cartofii.
Tineti pe foc cam 10-12 minute amestecand ocazional pana ce cartofii s-au facut bine. Apoi adaugati sarea, Chaat Masala si Poha.
Daca observati ca amestecul e prea uscat, turnati o jumatate de cescuta de apa.
Amestecati bine, inchideti flacara, puneti capacul si lasati sa stea sub capac 5-10 minute.
Serviti Aloo Poha calda.
Din punct de vedere Ayurvedic: Aloo Poha este Tridoshic. Totusi, persoanele Pitta trebuie sa dea deoparte chilli-ul verde si sa nu serveasca Aloo Poha zilnic – eventual sa scoata din reteta arahidele.Cele Kapha ar face bine nu numai sa pastreze in reteta chilli-ul verde, dar sa mai adauge ceva piper negru si sa o lase mai moale cu arahidele.
click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica
ALTE PAGINI SUGERATE
Azi am facut, din nou, Aloo Poha, dar nu cu Poha, ci cu fulgi de orez cumparati de la un magazin de tip Plafar. Desi gustul nu e rau, nu se compara cu ce am experimentat ultima data. E clar, e necesara o noua comanda/ alimente indiene:)
Da, unele se pot inlocui insa multe raman de neegalat. Cu timpul vor deveni tot mai obisnuite si la noi pentru ca de exemplu Poha este foarte sanatos si usor. Un aliment ideal. Sigur oamenii vor recunoaste calitatea insa mai intai trebuie facut cunoscut…
Acum am inteles care e ideea acestei mancari: desi nu ti-e foame, ti-e dor de ea (de aceasta mancare):)
Un pranz delicios! E (si) preferatul meu! Desi te saturi dupa primele cateva linguri, esti tentat sa continui sa mananci:) Foarte bine imbinate aromele si gusturile. Multumesc!!!