Va recomand un Chutney extrem de bun si de sezon (primavara), o creatie proprie de care sunt tare bucuroasa. “Brevetul de inventie” apartine de fapt sotului meu cel plin de idei bune si mereu dornic de experiente culinare indiene.
Acest Chutney de Leurda ne-a surprins foarte placut gustativ – sincer, nu ne asteptam sa iasa chiar asa de bun. Deci merita impartasit si sper sa va incante si pe voi la fel de mult. E usor de facut, rapid, puteti ajusta condimentele asa incat sa vi se potriveasca cel mai bine gustului si tipologiei, deci aveti la indemana o reteta foarte flexibila cu un ingredient sanatos si de sezon: leurda. Enjoy!
timp de preparare: 15 minute
rezulta 2 portii
INGREDIENTE
2/3 cana suc de rosii sau 2 rosii medii
3 legaturi leurda
1 ceapa medie
1 chilli verde
1 bucatica de ghimbir proaspat
1 lingurita seminte de mustar
1 lingurita Pulbere de Curry
1 lingurita Basic Garam Masala
1 lingurita coriandru macinat (Dhania Powder)
1/2 lingurita turmeric
1/2 lingurita sare
2 lingurite zahar
3 linguri ulei de floarea soarelui
1/2 cana apa
1 cana = 300 ml
METODA
Spalati leurda si tocati-o cat mai fin (n-o bagati la blender, cel putin nu acum). Tocati rosiile, daca folositi rosii proaspete. Curatati si tocati fin ghimbirul, chilli-ul si ceapa.
Incalziti uleiul intr-o oala mica sau intr-o tigaie, pe foc mediu-mic. Cand e suficient de bine incalzit, dar inainte sa ajunga la punctul de fum, aruncati bobitele de mustar in el. Daca uleiul e suficient de cald bobitele vor incepe sa pocneasca si sa sara in toate partile. Fie acoperiti urgent cu un capac pana ce se opresc din pocnit, fie aruncati imediat peste ele ceapa cu ghimbirul si ardeiul iute verde. Sotati pana ce ceapa devine sticloasa – cam 2 minute.
Apoi adaugati leurda si amestecati bine. Leurda se va “topi” foarte repede, adica se va inmuia si-si va reduce volumul foarte mult. Tineti pe foc cam 4-5 minute, pana ce e bine gatita.
Atunci adaugati prafurile de condimente cu sarea, amestecati scurt si turnati apa precum si sucul de rosii. Adaugati zaharul si amestecati. Zaharul e necesar pentru ca mai taie din agresivitatea rosiilor facandu-le mai echilibrante tridoshic. Lasati pe foc inca 2 minute si gata!
Daca folositi rosii proaspete (desi cand apare leurda rosiile inca nu sunt in sezon ci sunt din cele importate si nerecomandate consumului) atunci adaugati doar rosiile, fara apa. Doar daca constatati ca rosiile sunt prea uscate si nu au suc, puteti adauga apa, ca sa nu se arda amestecul. Puteti opta sa puneti zahar sau nu, in functie de dulceata rosiilor. Sotati pana ce rosiile sunt bine inmuiate si gatite.
La final puteti fie sa bagati blenderul vertical in chutney si sa obtineti o pasta fina, fie sa-l serviti ca atare, asa cum am facut si noi. Acest Chutney este teribil de gustos si face pereche buna cu Instant Rava Idli (in curand) sau cu Savory Semolina Cake.
Din punct de vedere Ayurvedic: Acest Chutney de Leurda este cel mai potrivit pentru persoanele Kapha si Vata. Pentru persoanele Vata ar fi si mai bine daca ar folosi doar o rosie sau mai putin suc de rosii si mai multa apa, ca sa iasa mai zemos. Acest Chutney poate fi putin cam prea solicitant pentru persoanele Pitta sau pentru oricine are probleme de tip Pitta. In principiu, leurda cruda e nerecomandata acestor persoane, insa leurda gatita isi pierde din “abilitatile” de iritare a lui Pitta. Oricum, ca sa fie mai ok pentru acesti oameni, e mai bine sa se foloseasca seminte de chimion in loc de mustar, si musai sa se dea deoparte chilli-ul verde.
click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica
ALTE PAGINI SUGERATE
Foarte mult mi-a placut acest fel de mancare!!! Am savurat-o alaturi de putina branza Paneer. Multumesc!
Ma bucur ca ti-a placut! E buna combinarea cu Paneer cu conditia ca Paneer-ul sa-l gatesti 5 minute in Chutney la final sau sa-l prajesti un pic separat.
Multumesc! draguta ca intotdeauna 🙂
Ce zici, aceasta varianta de chutney ar merge facuta si din spanac? cu un pic de usturoi pentru picantzeala 🙂
O da, sigur! Am in proiect sa public curand si o reteta de Chutney cu Spanac. Singura observatie ar fi: atentie la Pitta! Spanacul, mai ales in combinatie cu usturoiul, irita Pitta. Insa e foarte ok pentru Vata si Kapha.