Ceapa, Chilli verde, Coriandru, Ghimbir, Leurda, Masalas, Mustar, Rosii, Turmeric

Chutney de Leurda cu Rosii

Chutney de Leurda cu Rosii

Va recomand un Chutney extrem de bun si de sezon (primavara), o creatie proprie de care sunt tare bucuroasa. “Brevetul de inventie” apartine de fapt sotului meu cel plin de idei bune si mereu dornic de experiente culinare indiene.

Acest Chutney de Leurda ne-a surprins foarte placut gustativ – sincer, nu ne asteptam sa iasa chiar asa de bun. Deci merita impartasit si sper sa va incante si pe voi la fel de mult. E usor de facut, rapid, puteti ajusta condimentele asa incat sa vi se potriveasca cel mai bine gustului si tipologiei, deci aveti la indemana o reteta foarte flexibila cu un ingredient sanatos si de sezon: leurda. Enjoy!

timp de preparare: 15 minute

rezulta 2 portii

picantzeala2

INGREDIENTE

2/3 cana suc de rosii sau 2 rosii medii

3 legaturi leurda

1 ceapa medie

1 chilli verde

1 bucatica de ghimbir proaspat

1 lingurita seminte de mustar

1 lingurita Pulbere de Curry

1 lingurita Basic Garam Masala

1 lingurita coriandru macinat (Dhania Powder)

1/2 lingurita turmeric

1/2 lingurita sare

2 lingurite zahar

3 linguri ulei de floarea soarelui

1/2 cana apa

1 cana = 300 ml

METODA

Spalati leurda si tocati-o cat mai fin (n-o bagati la blender, cel putin nu acum). Tocati rosiile, daca folositi rosii proaspete. Curatati si tocati fin ghimbirul, chilli-ul si ceapa.

Incalziti uleiul intr-o oala mica sau intr-o tigaie, pe foc mediu-mic. Cand e suficient de bine incalzit, dar inainte sa ajunga la punctul de fum, aruncati bobitele de mustar in el. Daca uleiul e suficient de cald bobitele vor incepe sa pocneasca si sa sara in toate partile. Fie acoperiti urgent cu un capac pana ce se opresc din pocnit, fie aruncati imediat peste ele ceapa cu ghimbirul si ardeiul iute verde. Sotati pana ce ceapa devine sticloasa – cam 2 minute.

Apoi adaugati leurda si amestecati bine. Leurda se va “topi” foarte repede, adica se va inmuia si-si va reduce volumul foarte mult. Tineti pe foc cam 4-5 minute, pana ce e bine gatita.

Atunci adaugati prafurile de condimente cu sarea, amestecati scurt si turnati apa precum si sucul de rosii. Adaugati zaharul si amestecati. Zaharul e necesar pentru ca mai taie din agresivitatea rosiilor facandu-le mai echilibrante tridoshic. Lasati pe foc inca 2 minute si gata!

Daca folositi rosii proaspete (desi cand apare leurda rosiile inca nu sunt in sezon ci sunt din cele importate si nerecomandate consumului) atunci adaugati doar rosiile, fara apa. Doar daca constatati ca rosiile sunt prea uscate si nu au suc, puteti adauga apa, ca sa nu se arda amestecul. Puteti opta sa puneti zahar sau nu, in functie de dulceata rosiilor. Sotati pana ce rosiile sunt bine inmuiate si gatite.

La final puteti fie sa bagati blenderul vertical in chutney si sa obtineti o pasta fina, fie sa-l serviti ca atare, asa cum am facut si noi. Acest Chutney este teribil de gustos si face pereche buna cu Instant Rava Idli (in curand) sau cu Savory Semolina Cake.

Din punct de vedere Ayurvedic: Acest Chutney de Leurda este cel mai potrivit pentru persoanele Kapha si Vata. Pentru persoanele Vata ar fi si mai bine daca ar folosi doar o rosie sau mai putin suc de rosii si mai multa apa, ca sa iasa mai zemos. Acest Chutney poate fi putin cam prea solicitant pentru persoanele Pitta sau pentru oricine are probleme de tip Pitta. In principiu, leurda cruda e nerecomandata acestor persoane, insa leurda gatita isi pierde din “abilitatile” de iritare a lui Pitta. Oricum, ca sa fie mai ok pentru acesti oameni, e mai bine sa se foloseasca seminte de chimion in loc de mustar, si musai sa se dea deoparte chilli-ul verde.

click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica

ALTE PAGINI SUGERATE

Tomato Sheer - Curry de Rosii cu Lapte de Cocos

Tomato Sheer – Curry de Rosii cu Lapte de Cocos

Chutney de Rosii

Chutney de Rosii

Salata de Untisor

Salata de Untisor

Salata primavaratica de Verdeturi

Salata primavaratica de Verdeturi

Discussion

5 thoughts on “Chutney de Leurda cu Rosii

  1. Foarte mult mi-a placut acest fel de mancare!!! Am savurat-o alaturi de putina branza Paneer. Multumesc!

    Posted by emaconduracheema | 3 May 2014, 6:39 PM
    • Ma bucur ca ti-a placut! E buna combinarea cu Paneer cu conditia ca Paneer-ul sa-l gatesti 5 minute in Chutney la final sau sa-l prajesti un pic separat.

      Posted by cloudpearl | 4 May 2014, 1:03 PM
  2. Multumesc! draguta ca intotdeauna 🙂

    Posted by Ioana | 2 May 2014, 10:02 AM
  3. Ce zici, aceasta varianta de chutney ar merge facuta si din spanac? cu un pic de usturoi pentru picantzeala 🙂

    Posted by Ioana | 30 April 2014, 12:28 PM
    • O da, sigur! Am in proiect sa public curand si o reteta de Chutney cu Spanac. Singura observatie ar fi: atentie la Pitta! Spanacul, mai ales in combinatie cu usturoiul, irita Pitta. Insa e foarte ok pentru Vata si Kapha.

      Posted by cloudpearl | 30 April 2014, 12:31 PM

Introdu adresa ta de email ca sa primesti notificari cand postez retete si articole noi.

Join 7,602 other subscribers

CATEGORII DE ARTICOLE

CE VA PLACE CEL MAI MULT

Test pentru analiza Tipologiei Ayurvedice
Despre mine
Aloo MURUKKU - Rotocoale din Cartofi si Faina de Orez
Cum se face GHEE
Lapte din Nuca de Cocos - Cum se face
Rezultatele Testului
Parathas - Lipii indiene fara drojdie
Turmeric Milk - Lapte cu Turmeric
Turmericul - turbo-remediul Ayurvedic si preferatul studiilor stiintifice
Retete si sfaturi ayurveda “gratuite”

ARHIVA

Vizite pe Blog

  • 3,293,390 vizite

CALENDAR

April 2014
S M T W T F S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930