Inca o reteta simpla si usor de realizat, insa extrem de gustoasa. Exista multe varietati ale acestei retete, nu numai in India ci si in Bangladesh si alte tari invecinate.
Acesta este un Sote deosebit de gustos, care foloseste bucatele de branza indiana de casa Paneer, foarte usor de facut si la noi. Pofta buna!
timp de realizare: 25 minute
pentru 3 persoane
INGREDIENTE
Paneer din 2 litri de lapte de vaca
ulei pentru prajit Paneer
1 ardei capia mare sau 1 gogosar
1 rosie
1 ceapa medie
1 chilli verde
2 lingurite ghimbir proaspat, tocat
1 lingurita seminte Jeera (chimion)
2-3 Tejpata (frunze de dafin)
1 lingurita Basic Garam Masala
1 legatura verdeata
5 linguri ulei
1/4 lingurita sare
METODA
Trebuie sa aveti Paneer deja facut din timp (de 3-4 ore sau din ziua precedenta). Paneer trebuie sa fie bine stors de apa si tare, ferm. Taiati-l cubulete si puneti in uleiul incins. Prajiti in baie de ulei cam 10 minute, pana se bronzeaza. Scoateti intr-un castron.
Puneti cele 5 linguri ulei la incalzit, apoi chimionul cu frunzele de dafin. Dupa ce pocnesc semintele puneti chilli, ceapa si ghimbirul tocate marunt. Amestecati cam 15 secunde dupa care puneti si ardeiul/gogosarul taiat feliute subtirele lungi cat degetul mic. Apoi bucatelele de Paneer prajit. Amestecati si dupa 2 minute puneti si rosia curatata de coaja si taiata cubulete.
Paneer va absorbi sucul rosiei si se va inmuia, nu va mai fi uscat ca dupa prajire. Textura lui va fi foarte placuta in aceasta combinatie. Paneer iubeste rosia.
Amestecati si puneti un capac. Lasati pe foc mediu si ridicati capacul cam din minut in minut ca sa amestecati. Dupa 5 minute puteti presara Garam Masala si sarea. Mai lasati sub capac inca 1 minut si gata. Presarati si verdeata. Amestecati si serviti.
Din punct de vedere Ayurvedic: Desi persoanelor Kapha nu le sunt recomandate branzeturile, Paneer Tikka preparat astfel este ok si pentru ele, cu conditia sa nu mareasca cantitatea de Paneer si sa nu consume zilnic acest sote. Ar fi mai bine pentru ele sa adauge putina pulbere de chilli rosu sau 1/2 lingurita piper negru macinat. Reteta este asadar Tridoshica, excelenta pentru Vata si Pitta, ok pentru Kapha.
click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica
ALTE PAGINI SUGERATE
Comments are closed.