Amritsar este un oras important din regiunea Punjab a Indiei (la granita cu Pakistanul). Bucataria locala este vestita pentru mancarurile picante dar absolut delicioase. Reteta de mai jos face si ea parte din aceasta categorie, a mancarurilor de neuitat, insa nu datorita intensitatii condimentelor ci impresiei super-agreabile pe care o lasa papilelor gustative.
Amritsari Paneer Kabab este un snack (aperitiv) facut din Paneer. Este o reteta usoara pe care am preluat-o de pe site-ul unui mandru tatic indian 🙂 Merita sa vizitati site-ul lui pentru ca prezinta o gramada de retete faine.
timp de preparare: 35 minute
pentru 4 persoane
INGREDIENTE
350 grame Paneer bine scurs (din 2 litri de lapte)
5 linguri Faina de naut (Besan)
5 catei mari de usturoi
1 bucatica ghimbir proaspat (cat degetul mic)
1/2 lingurita Ajwain seminte
1 lingurita piper cayenne
1 lingurita ulei
2 lingurite apa
1/2 lingurita sare
ulei pentru prajit
METODA
Mai intai curatati usturoiul si ghimbirul si puneti-le in mixer impreuna cu 2 lingurite apa, 1 lingurita ulei si sare. Mixati cateva secunde pana obtineti o pasta nu foarte fina. Puneti pasta intr-un castron, amestecati cu piperul cayenne si semintele de ajwain (care sunt foarte aromate dar puteti face reteta si fara ele).
Taiati Paneer in bucati lungi si groase de-un deget. Amestecati-le cu pasta de mai sus si lasati-le la marinat cam 15 minute. Amestecati cu grija, ca sa nu se rupa fasiile de Paneer. Cel mai bine e cu mana.
Intre timp puneti faina de naut intr-o tigaie pe foc mediu, fara ulei. Prajiti pret de 2 minute sau pana ce nautul incepe sa miroasa placut, ca o prajitura, si devine auriu-maroniu. Turnati-l pe o farfurie larga ca sa se poata racori rapid.
Puneti ulei la incins intr-o craticioara micuta. Folositi doar atat ulei cat sa acopere pana la mijloc bucatile de Paneer. Luati fiecare bucata de Paneer, treceti-o bine de tot prin nautul copt si puneti in ulei. Prajiti pe ambele fete pana devin maronii-aurii. Nu umpleti craticioara pana la refuz. Mai bine prajiti in doua sau trei ture.
Scoateti pe o bucata de hartie prosop ca sa se absoarba excesul de ulei.
Serviti-le calde alaturi de Kitcheri, Gobi Masala sau Jeera Rice.
Din punct de vedere Ayurvedic: Aceasta este o reteta Tridoshica. Totusi, persoanele Pitta ar face bine sa nu foloseasca Ajwain si nici piper cayenne ci pulbere de coriandru. Pentru Vata Ajwainul este aur curat, insa trebuie sa dea deoparte piperul cayenne si sa-l inlocuiasca cu piper negru. Persoanele Kapha nu prea au voie lactate, insa pot sa serveasca Amitsari Paneer Kabab datorita gradului marit de picantzeala.
click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica
ALTE PAGINI SUGERATE
Comments are closed.