In India este foarte frecvent folosit Cilantro sau Coriandrul verde la marea majoritate a mancarurilor. Este verdeata principala a Indiei si este iubit pentru calitatile sale deosebite si cu actiune racoritoare. Asa se face ca un Chutney de coriandru verde este ceva des intalnit la ei.
La noi aceasta verdeata nu este cunoscuta decat de unii pasionati de bucatarii exotice sau de plimbareti prin tari straine. Sunt putini cei care stiu ce gust are coriandrul verde si parerile sunt impartite: unora le place imediat, iar altii sunt neplacut impresionati de gustul usor neobisnuit. It’s an acquired taste, ar spune englezii – adica e o dragoste care creste in timp.
Si mai putini sunt cei care comercializeaza aceasta planta in forma proaspata – pe ici pe colo pe la vreun hypermarket, o prezenta izolata si la care oamenii ridica intrigati o spranceana; la piata – nici o speranta. Pentru ca nu exista cerere. Deci momentan slabe sanse sa ne bucuram de Cilantro decat daca il cultivam in gradina personala…
Asa ca pana una alta ne consolam cu patrunjelul nostru autohton care, desi este si el purificator si are o multime de calitati, nu are nici pe departe efectul intens de racorire pe care il are coriandrul verde. Dimpotriva, patrunjelul verde este considerat incalzitor in Ayurveda. Dar sa nu va ganditi ca incalzeste precum piperul sau chilli-ul. Nicidecum. Pur si simplu, dintre verdeturi este mai putin racoritor decat Cilantro sau mararul. Insa organismul nostru fiind obisnuit cu el, nu-l mai percepe ca avand o contribuitie incalzitoare, asa ca e ok de folosit in fel si chip.
Parsley Zucchini Chutney este o pasta fina si delicioasa, inviorata de aroma intensa si vie a patrunjelului verde in cantitate importanta. Combinatia intre dovlecel, rosii si patrunjel verde este surprinzatoare la gust, extrem de ageabila.
timp de preparare: 40 minute
rezulta 3 portii
grad de picantzeala: 0 (zero)
INGREDIENTE
1 dovlecel marisor, lung si subtire
2 rosii micute
1 ceapa mica
1 cana patrunjel verde, bine indesata (aproximativ 5 legaturi patrunjel)
1 varf de cutit Hing
1 lingurita seminte de Jeera
1 lingurita chimion macinat (Jeera Powder)
1 lingurita Pulbere de Curry (Curry Powder)
1 lingurita Basic Garam Masala
1/2 lingurita turmeric
1/2 lingurita sare
3 linguri ulei de floarea soarelui
1 cana = 300 ml
METODA
Taiati dovlecelul la capete si curatati-l de coaja; taiati-l cubulete micute. Tocati rosiile si ceapa. Alegeti doar frunza de la patrunjel, clatiti bine si scurgeti de apa; tocati-l nu foarte fin.
Puneti o tigaie pe foc mediu si turnati uleiul in ea. Cand uleiul e bine infierbantat aruncati semintele de Jeera in el si imediat puneti Hing-ul. Dupa cateva secunde adaugati ceapa tocata. Sotati 2-3 minute.
Presarati turmeric, Jeera Powder si Curry Powder si imediat puneti dovlecelul. Presarati si sarea. Amestecati bine, acoperiti cu capac si dati focul la mic. Lasati dovlecelul sa se gateasca cam 10 minute. Amestecati ocazional ca sa nu se prinda de tigaie.
Apoi puneti rosiile si Garam Masala. Amestecati bine si mai tineti la foc mic sub capac minim 5 minute.
La final puneti patrunjelul tocat, mai lasati sa stea pe foc 4-5 minute, apoi dati deoparte si lasati amestecul sa se racoreasca 10 minute.
Rasturnati-l intr-un vas de mixer sau blender. Mixati 1 minut pana obtineti o pasta cat doriti de fina. Serviti racorit, dar nu de la frigider.
Din punct de vedere Ayurvedic: Parsley Zucchini Chutney este Tridoshic. Pentru persoanele Vata si Kapha merge adaugat un chilli verde sau doi-trei catei de usturoi odata cu ceapa, la Tarka. Persoanele care au un exces de Pitta pot renunta la Hing si rosii si folosi High Pitta Masala in loc de Curry Powder.
click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica
ALTE PAGINI SUGERATE
Buna, am observat ca patrunjelul e tinut pe foc 4-5 minute. Care e scopul? Multumesc.
In mod normal verdeata se presara la final in cantitate mica peste mancaruri pentru ca sa existe la respectiva masa si gustul astringent dat de ceva crud, pentru o persoana echilibrata.
In reteta de fata patrunjelul este indicat intr-o cantitate mult prea mare ca sa fie lasat crud – Ayurveda nu recomanda combinarea de hrana gatita cu hrana cruda la aceeasi masa (nu se potrivesc).
De aceea se recomanda sa fie gatit si el un pic, ca sa-i dispara aspectul de crud si sa se imbine bine in Chutney, rezultand o hrana echilibrata si usor de digerat.
Super delicios!!!!