Aloo Dum – Curry de cartofi

Aloo Dum sau Dum Aloo este o mancare de cartofi cu un sos ceva mai complex. Aloo Dum se poate face intr-o multime de feluri, de la tehnica de gatit pana la condimentele folosite. Aici va propun o reteta pe care am adaptat-o de pe site-ul Manjulei. Nu este o reteta usoara intrucat implica mai multe actiuni separate inainte de a obtine mancarea finala.

timp de preparare: 40-45 minute

5 portii

INGREDIENTE

8 cartofi mari

250 ml iaurt simplu

1 ceapa medie

1 bucata ghimbir proaspat lunga cat degetul mic

2 linguri susan seminte

1 lingura chimen seminte

1/2 lingura nuca de cocos uscata

1 lingura coriandru macinat

1/2 lingura fenicul macinat

1 lingurita piper cayenne

1 lingurita turmeric

2 linguri faina de naut

3 cani de apa

4 linguri ulei masline

ulei de palmier pentru prajit cartofii

1 lingurita sare

marar verde – optional

METODA

Se curata cartofii de coaja, se spala si se taie cubulete de 2 cm. Se prajesc in baie de ulei fierbinte de palmier timp de 10 minute. Apoi se scurg de ulei, se scot intr-un vas si se lasa deoparte.

In timp ce cartofii se prajesc partial (numai 10 minute), curatati ceapa si tocati-o marunt. Curatati si ghimbirul si puneti-l intr-un vas de mixer/blender.

Coaceti scurt semintele de susan intr-o tigaie, pe aragaz, fara ulei, cam 2 minute, pana ce semintele incep sa emane un miros ca de nuca si sa isi schimbe putin culoarea. Rasturnati-le pe o farfurie intinsa ca sa se racoreasca. Apoi le puneti in mixer peste ghimbir.  Mixati pana ce obtineti o pasta. Va fi nevoie de putina apa, cam un sfert de ceasca.Rasturnati intr-un castron.

Amestecati apoi cu coriandrul si feniculul macinate, precum si cu turmericul si piperul. Turnati peste iaurt. Amestecati bine. Tineti deoparte.

Intr-o oala de 2 sau 3 litri puneti cele 4 linguri de ulei la incalzit pe foc mic si cand e suficient de cald dar nu fumega, puneti semintele de chimen sa pocneasca. Dupa 3-4 secunde puneti ceapa. Caliti 2-3 minute. Apoi puneti nuca de cocos, iar dupa 30 de secunde, cand aceasta si-a schimbat usor culoarea, puneti si faina de naut. Tineti pe foc mic amestecand mereu pana ce nautul devine auriu si emana arome foarte placute. Atunci rasturnati in oala mixul de condimente cu iaurt.

Lasati sa fiarba 2-3 minute amestecand frecvent. Puneti cartofii, turnati apa ramasa si lasati sa fiarba 10-15 minute pe foc mediu spre mic. Daca doriti o mancare mai zemoasa, mai puteti pune apa intrucat faina de naut va ingrosa mult mancarea, chiar si dupa ce ati terminat de gatit. Nu uitati sa amestecati des ca sa nu se prinda de fundul oalei si sa se arda.

La final puteti pune si 1 lingurita de Garam Masala daca aveti (optional) precum si mararul tocat.

Comments are closed.

Introdu adresa ta de email ca sa primesti notificari cand postez retete si articole noi.

Join 7,602 other subscribers

CATEGORII DE ARTICOLE

CE VA PLACE CEL MAI MULT

Test pentru analiza Tipologiei Ayurvedice
Despre mine
Aloo MURUKKU - Rotocoale din Cartofi si Faina de Orez
Cum se face GHEE
Lapte din Nuca de Cocos - Cum se face
Rezultatele Testului
Parathas - Lipii indiene fara drojdie
Turmeric Milk - Lapte cu Turmeric
Turmericul - turbo-remediul Ayurvedic si preferatul studiilor stiintifice
Retete si sfaturi ayurveda “gratuite”

ARHIVA

Vizite pe Blog

  • 3,292,854 vizite

CALENDAR

May 2024
S M T W T F S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031