Rasam este un termen indian pentru supa. De fapt, Rasam este un tip de supa din Sudul Indiei. In India exista asa de multe tipuri de supe incat inca nu stiu daca am reusit pana acum sa fac o lista completa cu toate genurile de retete. In functie de ingredientul principal folosit si de statul indian de unde provin, ele se numesc Rasam, Soopa, Shorba, Sambar, Dahl sau in multe alte feluri.
Am selectat aici o reteta mai simpla, usor de facut, cu ingrediente care se gasesc si la noi. Am mai scuturat-o de condimente si picantzeala si am facut-o accesibila papilelor gustative ale romanilor ca nu cumva in loc de arome si gusturi mirifice sa prefere paharul de apa…
timp de preparare: 30 minute
pentru 3 portii
INGREDIENTE
3 cartofi medii (Aloo)
1 morcov
1 ardei capia mare
1/3 radacina praz
1 lingurita cu varf Adrak (ghimbir) proaspat, tocat
2 Tejpata (frunze de dafin)
1 lingurita seminte Jeera (chimion)
1 chilli verde (Hari Mirch) micut – optional
1/4 lingurita Dhania Powder (pulbere de coriandru)
1/4 lingurita Saunf (fenicul) macinat
1/2 lingurita Haldi (turmeric)
1/2 lingurita Basic Garam Masala
2-3 linguri ulei
1,5 litri apa (sau zeama de la Paneer)
verdeata
METODA
Puneti apa la incalzit. Curatati si taiati legumele. Pregatiti condimentele. Cand apa fierbe, puneti in ea cartofii, ardeiul, morcovul. Turnati Haldi (turmeric). Lasati-le sa fiarba impreuna cam 15 minute sau pana sunt aproape fierte.
Separat, intr-o craticioara micuta, puneti uleiul la incalzit pe foc mic si faceti Tarka: cand uleiul e cald, aruncati in el semintele de Jeera, lasati-le sa pocneasca cateva secunde, adaugati frunzele de dafin, iar apoi chilli tocat marunt si prazul cu ghimbirul. Lasati-le cam 2 minute pe foc mic, apoi puneti si condimentele pulbere: fenicul si coriandru, Garam Masala. Inchideti imediat flacara.
Turnati acest amestec in supa, lasati sa fiarba inca 2-3 minute, puneti verdeata si inchideti focul. E gata de servit.
OBSERVATIE: Daca faceti supa cu zeama de la Paneer, veti sesiza ca isi schimba radical gustul, ca este mai bogata in arome si mai hranitoare. Insa persoanele Pitta ar fi bine sa nu foloseasca aceasta zeama, ci apa simpla pentru a prepara aceasta supa.
Din punct de vedere Ayurvedic: Aloo Rasam este o supa Tridoshica. Persoanele Pitta ar face insa bine sa scoata din reteta frunzele de dafin si chilli-ul verde.
click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica
ALTE PAGINI SUGERATE
Comments are closed.