Ganga Jamuna DOSA – Dosa cu Iaurt

Ganga Jamuna Dosa

Dosa este un tip de clatita indiana specifica sudului Indiei. Ea se poate prepara crocanta si subtire sau moale si grosuta. Traditional, Dosa se prepara dintr-o compozitie fermentata si procesul de obtinere a acestei compozitii dureaza 2 zile. Din fericire, exista si metoda moderna prin care Dosa se poate prepara imediat sau in timp mult mai scurt.

Dupa ce am postat doua tipuri de Dosa crocante (vezi Instant Maida Dosa si Gothambu Dosa), astazi este randul unui tip nou de Dosa, incredibil de gustoasa, fina si pufoasa. Ganga Jamuna Dosa contine iaurt care ii confera o textura si aroma aparte si un gust usor acrisor.

Este adevarat ca pentru a o putea savura este nevoie de putina premeditare, adica de planificare din timp intrucat compozitia trebuie lasata sa stea 4 ore. In schimb, odata compozitia obtinuta, Ganga Jamuna Dosa sunt foarte simplu de facut, intocmai ca niste clatite. Din cantitatile indicate rezulta 10 Dosa, insa un om obisnuit se satura bine de tot cu doar doua. Asadar, daca preparati aceste Dosa pentru 1 – 2 persoane, n-ar trebui sa va ia mai mult de 10 – 15 minute.

Serviti Ganga Jamuna Dosa cu Dose ka Masala sau orice fel de Aperitiv, Salata ori Sote.

sursa: Niya’s World

timp de preparare: 4ore30min (din care 4 ore nu faceti nimic)

rezulta 10 Dosa

grad de picantzeala: 0 (zero)

INGREDIENTE

1 cana faina de grau integrala

1 cana faina de orez (integrala)

1 cana iaurt (proaspat)

1 + 2/3 cani apa

1 lingurita sare

3 linguri ulei de floarea soarelui

10 lingurite ulei de floarea soarelui

1 ½ lingurite seminte de Jeera

2 lingurite seminte de mustar

1 ceapa mare

4 linguri patrunjel verde – optional

1 cana = 300 ml

METODA

Intr-un castron mare amestecati fainurile cu sarea, apoi adaugati iaurtul. Incorporati apa cate putina odata, asa incat sa nu se formeze cocoloase. Rezulta o compozitie subtire, care curge. Acoperiti cu un capac si lasati sa stea deoparte 4 ore! La finalul acestui interval compozitia va fi mult mai groasa, insa tot va curge.

Dupa cele 4 ore, faceti o Tarka astfel: puneti cele 3 linguri de ulei la incalzit intr-o craticioara micuta pe care o asezati pe ochiul mic de la aragaz, pe foc mediu. Cand uleiul e bine incalzit, aruncati semintele de mustar si jeera in el, acoperiti iute cu un capacel ca sa nu va sara semintele prin toata bucataria, dati focul la mic si dupa aproximativ 10-15 secunde, cand au terminat de stropit, dati capacul deoparte si adaugati ceapa taiata foarte fin. Sotati 2 minute la foc mediu-mic. La final adaugati patrunjelul.

Turnati aceasta Tarka peste compozitie si amestecati bine.

Puneti o tigaie (de fonta sau cu strat ceramic) pe foc mediu. Cand tigaia s-a incalzit bine, turnati o lingurita ulei in ea si rasuciti tigaia in toate directiile scurt ca uleiul sa unga fundul tigaii. Luati un polonic de compozitie si turnati in tigaie. Rasuciti tigaia in toate directiile cat mai iute, ca la clatite, cautand sa distribuiti cat mai uniform compozitia in tigaie. Compozitia trebuie sa fie intinsa intr-un strat mai grosut decat la celelalte tipuri de Dosa, deci nu vor fi crocante ci moi.

Acoperiti tigaia cu un capac potrivit si lasati sa se gateasca 1min30sec. Dupa acest interval Dosa va capata o culoare bronzata.

Apoi dati deoparte capacul si umblati usurel cu o spatula metalica cautand sa desprindeti Dosa de tigaie, dinspre periferie spre centru din mai multe directii. E posibil ca aceasta actiune sa fie un pic mai delicata / dificila la prima Dosa, insa va fi tot mai usor la urmatoarele. Umblati cu mare grija pentru ca Dosa va fi foarte fina si moale. Intoarceti-o pe partea cealalta. Acoperiti cu capac si mai lasati 30 secunde sa se gateasca. Apoi o desprindeti usurel si o rasturnati pe o farfurie intinsa.

Stropiti din nou cu o lingurita de ulei tigaia si turnati alt polonic de compozitie. Procedati la fel ca pentru prima Dosa. Intotdeauna cand luati compozitie noua pentru a turna in tigaie amestecati putin inainte compozitia ramasa asa incat sa aveti un amestec omogen.

Serviti Ganga Jamuna Dosa calde sau reci.

Ganga Jamuna Dosa_

Din punct de vedere Ayurvedic: Ganga Jamuna Dosa sunt Tridoshice daca sunt consumate cu moderatie. Intrucat compozitia pentru aceste Dosa este usor fermentata datorita prezentei iaurtului, Ganga Jamuna Dosa nu sunt recomandate persoanelor care au momentan probleme cauzate de excesul de Pitta sau Kapha. Persoanele Vata si Kapha pot adauga un chilli verde la Tarka precum si ½ lingurita piper negru macinat. Cel mai bine pentru toata lumea e sa se foloseasca iaurt proaspat, facut in casa, nu din comert.

click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica

ALTE PAGINI SUGERATE

Gothambu DOSA

Gothambu DOSA

Hare Pyaz KULCHA

Hare Pyaz KULCHA

Ajwain / Jeera PARATHAS

Ajwain / Jeera PARATHAS

Instant Maida DOSA

Instant Maida DOSA

Discussion

No comments yet.

Intrebari si Comentarii

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Introdu adresa ta de email ca sa primesti notificari cand postez retete si articole noi.

Join 7,349 other followers

BUCATARIE INDIANA VEGETARIANA PE Facebook

CATEGORII DE ARTICOLE

CE VA PLACE CEL MAI MULT

LINKURI INTERESANTE

ARHIVA

Vizite pe Blog

  • 1,938,146 vizite

CALENDAR

December 2016
S M T W T F S
« May    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
%d bloggers like this: