Kachauri sau Kachori este un aperitiv comercializat frecvent de vanzatorii de snacksuri sau Street Food pe strazile oraselor indiene si este fie consumat ca atare, fie in loc de paine, alaturi de un Chutney sau o Raita. Practic, Kachoris sunt un soi de Parathas umplute cu o pasta speciala de mazare, insa in loc sa fie coapte in tigaia de fonta, sunt prajite in baie de ulei.
Matar ki Kachauri sunt chiar mai bune decat Khasta Kachori si va vor cuceri de la prima muscatura.
sursa: Chez Shuchi
timp de preparare: 1 ora
rezulta 20 bucati
INGREDIENTE
Pentru Umplutura:
1 + 1/2 cani mazare verde fiarta
1 bucatica ghimbir proaspat, curatat si tocat
1 chilli verde proaspat, tocat marunt
1/2 lingurita seminte de chimion (Jeera)
1 varf de cutit Hing
1/4 lingurita piper cayenne
1/2 lingurita Basic Garam Masala
1/2 lingurita sare
1 lingura ulei
Pentru Aluat:
2 cani faina de grau
1 lingurita sare
2 linguri ulei
1 cana apa
METODA
Pentru Umplutura:
Fierbeti bine mazarea. Scurgeti de apa.
Intr-o tigaie puneti uleiul la incalzit. Cand e fierbinte, aruncati in el semintele de chimion (jeera). Dupa ce pocnesc, puneti Hing, chilli verde si ghimbir. Prajiti cateva secunde.
Adaugati mazarea fiarta + toate celelalte condimente si sare. In timp ce amestecati, cautati sa zdrobiti mazarea cu dosul lingurii cat de bine puteti (sa nu ramana nici o bobita intreaga). Tineti pe foc pana ce amestecul devine uscat. Dureaza aproximativ 5-7 minute.
Pentru Aluat:
Amestecati faina cu uleiul, sarea si apa si faceti un aluat mediu de moale. Acoperiti-l cu o bucata de hartie-prosop umezita si lasati-l sa stea 10 minute.
Mai luati-l 1 minut la framantat si impartiti-l in 20 de bilute.
Intindeti fiecare biluta cu sucitorul pe un tocator de lemn. Trebuie sa obtineti niste discuri mari de-o palma. In mijlocul discului puneti 1 lingura umplutura de mazare. Uniti marginile lipindu-le bine intre ele, ca la placinte, asa incat umplutura sa nu iasa afara.
Luati din nou sucitorul si intindeti usurel aluatul, avand grija sa nu apasati prea tare, ca aluatul sa nu se rupa si compozitia sa iasa afara. Este important sa nu aveti gauri in Kachauris pentru ca la prajit uleiul va intra inauntru si compozitia va incepe sa pluteasca prin ulei.
Metoda cea mai buna ar fi sa intindeti Kachauris cu mana, apasand usor cu podul palmei sau cu degetele pana obtineti un disc.
Puneti ulei la incalzit pentru a praji Kachauris in baie de ulei. Prajiti-le pe foc mediu pana devin aurii-rosietice. Scoateti-le pe un platou pe care ati asezat o bucata de hartie-prosop.
Serviti alaturi de Chutney-ul preferat!
Din punct de vedere Ayurvedic: Matar ki Kachauris sunt Tridoshice, deci toata lumea se poate bucura de ele, insa persoanele cu predominanta Pitta si Kapha, precum si cei care au dezechilibre de tip Pitta sau Kapha trebuie sa le serveasca doar ocazional. Pentru Pitta este necesara scoaterea din reteta a piperului cayenne si chilli-ului, mai ales daca este vara.
click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica
ALTE PAGINI SUGERATE
Comments are closed.