Gobi Pakoras – Conopida pane

Gobi Pakoras

Gobi inseamna conopida, iar Pakora este termenul generic pentru toate delicatesurile indiene prajite. Deci Gobi Pakoras sunt florete mici de conopida invelite intr-un amestec de faina de naut si condimente si apoi prajite – un deliciu care merita experimentat!

Chiar daca la ingrediente observati cantitati destul de insemnate de condimente fierbinti, picante, nu va speriati: isi pierd mult din putere la prajit, iar conopida are nevoie de condimente tari care sa-i echilibreze gustul puternic dulce si s-o determine sa nu mai fie atat de gazo-formatoare.

Reteta este foarte simpla, iar rezultatul este grozav de bun!

timp de realizare: 30 minute

pentru 4 persoane

picantzeala2

INGREDIENTE

1 conopida medie, taiata in florete mici cat un deget

5 linguri faina naut (Besan)

1 lingura faina de grau integrala

1 lingura faina de orez

1 lingurita ghimbir praf sau galangal

1 lingurita piper negru macinat

1/2 lingurita piper cayenne

1/2 lingurita coriandru macinat (Dhania Powder)

1/2 lingurita turmeric

sare dupa gust

150 ml apa

ulei pentru prajit in baie de ulei

METODA

Spalati conopida si scurgeti-o bine de apa.

Amestecati fainurile cu condimentele si apa (ajustati cantitatea de apa daca e necesar) asa incat sa iasa o compozitie ca de clatite, grosuta. Semnul ca ati obtinut o compozitie ideala: introduceti un deget in compozitie si daca atunci cand il scoateti este uniform acoperit cu acea compozitie e OK.

Dati drumul la foc mediu, puneti vasul pe foc, cu suficient de mult ulei (de palmier) asa incat Pakoras sa poata pluti in voie. Cand uleiul este suficient de fierbinte, dar nu intr-atat incat sa scoata fum, e momentul sa luati cate o floreta, sa o inmuiati bine de tot in compozitie (scurgeti excesul)  si sa o puneti in ulei. Aceasta operatiune se face cel mai bine direct cu mana, dar atentie sa nu va frigeti!

Repetati cu mai multe florete pana la umplerea vasului. Puteti pune cam 9 bucati (depinde de cat de mari sunt floretele de conopida) daca folositi un vas de 1 litru.

Lasati-le fara sa le deranjati cam 4 minute, dupa care le intoarceti si le mai lasati 2 minute. Daca focul este suficient de bine potrivit, Pakoras vor fi maronii aurii, daca focul e prea tare vor deveni maro inchis destul de rapid si bucatelele de conopida nu se vor praji si in interior.

Scoateti pe o hartie prosop si puneti urmatoarea tura. In total vor fi doua sau trei ture, in functie de cum le-ati grupat in vas la prajit.

Gata! Le puteti servi alaturi de Raita, de Chutney sau ca garnitura la orice fel de mancare. Incercati! N-ati mai gustat asa ceva.

OBSERVATIE: Puteti folosi orice fel de condimente doriti, in orice cantitate, dupa cum va place. Trebuie totusi sa nu uitati ca doamna Conopida are nevoie de ceva foarte picant care sa-i echilibreze dulceata pe care o dezvolta la prajit. Altfel, Pakoras vor fi cam grele si excesiv de dulci si nu veti putea sa mancati mai mult de doua bucatele pentru ca altfel va vor pica greu. Piperul, amestecurile de Curry si Masalas, eventual putin Amchoor echilibreaza foarte bine conopida.

Din punct de vedere Ayurvedic: Gobi Pakoras sunt Tridoshice. Desi conopida nu este recomandata tipologiei Vata, daca e pregatita astfel este ok si pentru aceste persoane. Indivizii Pitta trebuie sa serveasca Gobi Pakoras cu masura totusi, in special daca afara e foarte cald sau daca au dezechilibre de tip Pitta. Pentru persoanele Kapha merita adaugat ceva mai multa picantzeala.

click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica

ALTE PAGINI SUGERATE

Salata Ayurvedica de Conopida

Salata Ayurvedica de Conopida

Aloo Gobi - Curry uscat de Cartofi cu Conopida

Aloo Gobi – Curry uscat de Cartofi cu Conopida

Gobi Masala - Masala de Conopida

Gobi Masala – Masala de Conopida

Buletze de ciuperci

Mushroom Balls – Buletze cu Ciuperci

Discussion

10 thoughts on “Gobi Pakoras – Conopida pane

  1. daca nu am faina de naut cu ce o pot inlocui

    Posted by Maria Firici Goupil | 3 June 2016, 11:47 AM
    • Foloseste faina de grau integrala in amestec cu putin gris sau faina de orez. O sa fie bun dar nu asa de gustos ca faina de naut…

      Posted by cloudpearl | 21 June 2016, 1:00 PM
  2. Nu e nevoie sa oparim conopida inainte? Se patrunde suficient?
    Iubesc mancarea indiana si imi place site-ul tau! Multumesc!

    Posted by Dana | 20 November 2015, 4:48 PM
    • Nu, nu e necesar. Daca respecti indicatiile din reteta o sa vezi ca sunt grozave 🙂
      Multumesc pentru vizite si iti doresc numai experiente reusite in bucataria indiana ❤

      Posted by cloudpearl | 20 November 2015, 6:26 PM
  3. Maine vreau sa fac aceasta reteta. Nu am turmeric, nici coriandru pulbere, dar incerc cu ce am. De saptamana aceasta ai mai castigat un cititor fidel 🙂

    Posted by ruana | 7 June 2015, 12:31 AM
    • Bun venit! Ma bucur pentru fiecare persoana care pica in “plasa” bucatariei indiene 🙂 Iti doresc succes cu aceste Pakoras – adapteaza la ce condimente ai prin casa, insa turmericul e necesar pentru a contracara formarea excesiva de gaze… Poate reusesti sa iti faci un micut stoc de condimente cu timpul.

      Posted by cloudpearl | 8 June 2015, 2:45 PM
    • Mulțumesc pentru urare! Este foarte interesantă bucătăria indiană!
      Am curcuma, turmeric inca nu. Dar încet-încet voi avea din toate.

      Posted by ruana | 8 November 2015, 3:05 PM
    • curcuma = turmeric. Cauta si pe Wikipedia. Stiu ca unele magazine de condimente folosesc denumirea de curcuma pentru sofran, dar asta e o greseala.
      Ma bucur ca te simti atrasa de acest tip de bucatarie. Incetul cu incetul vei avea toate cele necesare daca chiar te simti dornica de experimentare 🙂 Iti doresc mult succes!

      Posted by cloudpearl | 12 November 2015, 7:29 PM
    • Multumesc, cloudpearl. Asta am și făcut și pot spune că toate rețetele încercate de mine până acum au ieșit excelent. Este ceva deosebit în savoarea mâncărurilor indiene. Mulțumesc pentru inspirație! 🙂

      Posted by ruana | 25 February 2016, 4:34 PM
    • Cu mult drag. Ma incanta sa aud ca bucataria indiana iti ofera experiente atat de placute ❤

      Posted by cloudpearl | 29 February 2016, 3:23 PM

Introdu adresa ta de email ca sa primesti notificari cand postez retete si articole noi.

Join 7,602 other subscribers

CATEGORII DE ARTICOLE

CE VA PLACE CEL MAI MULT

Test pentru analiza Tipologiei Ayurvedice
Despre mine
Aloo MURUKKU - Rotocoale din Cartofi si Faina de Orez
Cum se face GHEE
Lapte din Nuca de Cocos - Cum se face
Rezultatele Testului
Parathas - Lipii indiene fara drojdie
Turmeric Milk - Lapte cu Turmeric
Turmericul - turbo-remediul Ayurvedic si preferatul studiilor stiintifice
Retete si sfaturi ayurveda “gratuite”

ARHIVA

Vizite pe Blog

  • 3,293,394 vizite

CALENDAR

May 2024
S M T W T F S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031