Gobi inseamna conopida, iar Pakora este termenul generic pentru toate delicatesurile indiene prajite. Deci Gobi Pakoras sunt florete mici de conopida invelite intr-un amestec de faina de naut si condimente si apoi prajite – un deliciu care merita experimentat!
Chiar daca la ingrediente observati cantitati destul de insemnate de condimente fierbinti, picante, nu va speriati: isi pierd mult din putere la prajit, iar conopida are nevoie de condimente tari care sa-i echilibreze gustul puternic dulce si s-o determine sa nu mai fie atat de gazo-formatoare.
Reteta este foarte simpla, iar rezultatul este grozav de bun!
timp de realizare: 30 minute
pentru 4 persoane
INGREDIENTE
1 conopida medie, taiata in florete mici cat un deget
5 linguri faina naut (Besan)
1 lingura faina de grau integrala
1 lingura faina de orez
1 lingurita ghimbir praf sau galangal
1 lingurita piper negru macinat
1/2 lingurita piper cayenne
1/2 lingurita coriandru macinat (Dhania Powder)
1/2 lingurita turmeric
sare dupa gust
150 ml apa
ulei pentru prajit in baie de ulei
METODA
Spalati conopida si scurgeti-o bine de apa.
Amestecati fainurile cu condimentele si apa (ajustati cantitatea de apa daca e necesar) asa incat sa iasa o compozitie ca de clatite, grosuta. Semnul ca ati obtinut o compozitie ideala: introduceti un deget in compozitie si daca atunci cand il scoateti este uniform acoperit cu acea compozitie e OK.
Dati drumul la foc mediu, puneti vasul pe foc, cu suficient de mult ulei (de palmier) asa incat Pakoras sa poata pluti in voie. Cand uleiul este suficient de fierbinte, dar nu intr-atat incat sa scoata fum, e momentul sa luati cate o floreta, sa o inmuiati bine de tot in compozitie (scurgeti excesul) si sa o puneti in ulei. Aceasta operatiune se face cel mai bine direct cu mana, dar atentie sa nu va frigeti!
Repetati cu mai multe florete pana la umplerea vasului. Puteti pune cam 9 bucati (depinde de cat de mari sunt floretele de conopida) daca folositi un vas de 1 litru.
Lasati-le fara sa le deranjati cam 4 minute, dupa care le intoarceti si le mai lasati 2 minute. Daca focul este suficient de bine potrivit, Pakoras vor fi maronii aurii, daca focul e prea tare vor deveni maro inchis destul de rapid si bucatelele de conopida nu se vor praji si in interior.
Scoateti pe o hartie prosop si puneti urmatoarea tura. In total vor fi doua sau trei ture, in functie de cum le-ati grupat in vas la prajit.
Gata! Le puteti servi alaturi de Raita, de Chutney sau ca garnitura la orice fel de mancare. Incercati! N-ati mai gustat asa ceva.
OBSERVATIE: Puteti folosi orice fel de condimente doriti, in orice cantitate, dupa cum va place. Trebuie totusi sa nu uitati ca doamna Conopida are nevoie de ceva foarte picant care sa-i echilibreze dulceata pe care o dezvolta la prajit. Altfel, Pakoras vor fi cam grele si excesiv de dulci si nu veti putea sa mancati mai mult de doua bucatele pentru ca altfel va vor pica greu. Piperul, amestecurile de Curry si Masalas, eventual putin Amchoor echilibreaza foarte bine conopida.
Din punct de vedere Ayurvedic: Gobi Pakoras sunt Tridoshice. Desi conopida nu este recomandata tipologiei Vata, daca e pregatita astfel este ok si pentru aceste persoane. Indivizii Pitta trebuie sa serveasca Gobi Pakoras cu masura totusi, in special daca afara e foarte cald sau daca au dezechilibre de tip Pitta. Pentru persoanele Kapha merita adaugat ceva mai multa picantzeala.
click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica
ALTE PAGINI SUGERATE
daca nu am faina de naut cu ce o pot inlocui
Foloseste faina de grau integrala in amestec cu putin gris sau faina de orez. O sa fie bun dar nu asa de gustos ca faina de naut…
Nu e nevoie sa oparim conopida inainte? Se patrunde suficient?
Iubesc mancarea indiana si imi place site-ul tau! Multumesc!
Nu, nu e necesar. Daca respecti indicatiile din reteta o sa vezi ca sunt grozave 🙂
Multumesc pentru vizite si iti doresc numai experiente reusite in bucataria indiana ❤
Maine vreau sa fac aceasta reteta. Nu am turmeric, nici coriandru pulbere, dar incerc cu ce am. De saptamana aceasta ai mai castigat un cititor fidel 🙂
Bun venit! Ma bucur pentru fiecare persoana care pica in “plasa” bucatariei indiene 🙂 Iti doresc succes cu aceste Pakoras – adapteaza la ce condimente ai prin casa, insa turmericul e necesar pentru a contracara formarea excesiva de gaze… Poate reusesti sa iti faci un micut stoc de condimente cu timpul.
Mulțumesc pentru urare! Este foarte interesantă bucătăria indiană!
Am curcuma, turmeric inca nu. Dar încet-încet voi avea din toate.
curcuma = turmeric. Cauta si pe Wikipedia. Stiu ca unele magazine de condimente folosesc denumirea de curcuma pentru sofran, dar asta e o greseala.
Ma bucur ca te simti atrasa de acest tip de bucatarie. Incetul cu incetul vei avea toate cele necesare daca chiar te simti dornica de experimentare 🙂 Iti doresc mult succes!
Multumesc, cloudpearl. Asta am și făcut și pot spune că toate rețetele încercate de mine până acum au ieșit excelent. Este ceva deosebit în savoarea mâncărurilor indiene. Mulțumesc pentru inspirație! 🙂
Cu mult drag. Ma incanta sa aud ca bucataria indiana iti ofera experiente atat de placute ❤