Am descoperit de curand o reteta interesanta pe un blog nou detectat. Maida inseamna faina alba de grau, iar Pakodas = ceva prajit in baie de ulei.
La indieni conceptul de aluat prajit in baie de ulei este frecvent intalnit. Exista si un tip de paine numit Puri sau Poori, care se obtine astfel. Ca sa nu mai zic de nenumaratele feluri de dulciuri care se prajesc, iar apoi se imbaiaza scurt intr-un sirop de zahar.
In cazul de fata este vorba de niste Pakodas (sau Pakoras – tot aia e) facute pe baza de aluat amestecat cu ceapa si condimente. Ideea mi s-a parut provocatoare si interesanta si am purces s-o fac.
Aceste Pakodas sunt minunate, nu absorb ulei mult la prajit si se simt foarte bine daca le turnati o lingura de Raita sau Chutney deasupra 🙂 . Sunt minunate la mic dejun sau ca gustare oricand in timpul zilei.
adaptare dupa: Kavithavin Kaivannam
timp de preparare: 30 minute
pentru 5 persoane
aproximativ 40 bucati
INGREDIENTE
1 + 1/2 cani faina alba de grau
1/4 cana faina de orez
3 lingurite malai
3 lingurite gris
1/3 cana iaurt
1 ceapa medie
1 ardei iute proaspat
1 lingurita coriandru macinat (Dhania Powder)
1/2 lingurita turmeric
1 mana verdeata tocata (patrunjel, marar)
1/2 lingurita sare
putina apa daca este nevoie
ulei pentru prajit in baie de ulei
METODA
Amestecati fainurile cu sarea si cu condimentele pulberi: coriandru, turmeric. Curatati si tocati (in blender daca vreti) ceapa, ardeiul iute si verdeata. Rasturnati-le peste fainuri.
Adaugati la amestec si iaurtul.
Amestecati cu mana si framantati un aluat usor cleios. Aluatul trebuie sa fie molicel dar sa se lege bine. Daca e prea tare mai adaugati fie iaurt, fie apa, cum doriti. Daca e prea moale mai puneti faina de grau.
Udati-va mainile cu 2-3 picaturi de apa si luati aluat cat o nuca. Formati bilute pe care le asezati pe un platou.
Puneti uleiul la incalzit si cand e suficient de cald (incins) puneti bilute inauntru. Prajiti-le pe toate, in transe. O transa dureaza cam 5 minute, deci alegeti-va un vas mai incapator pentru prajit ca sa nu pierdeti multa vreme. Prajiti pana ce Pakodas devin bronzate bine, spre maroniu. Nu uitati sa le intoarceti din cand in cand in timpul prajitului.
Scoateti-le pe un platou pe care ati pus hartie prosop.
Serviti-le alaturi de un Chutney sau o Raita.
OBSERVATIA 1: Puteti sa variati condimentele. De exemplu, daca nu aveti un ardei iute proaspat puteti folosi o jumatate lingurita piper cayenne. Sau puteti adauga la aluat 1 lingurita chimen macinat sau orice alte tipuri de Masala (amestecuri indiene de condimente).
OBSERVATIA 2: In loc de Maida (faina alba de grau) am folosit faina integrala si Pakodas au iesit super.
Din punct de vedere Ayurvedic: Maida Pakodas nu sunt recomandate persoanelor Pitta si nici celor Kapha decat arareori si numai daca aceste persoane sunt sanatoase. Totusi, indivizii Kapha se pot bucura ocazional de Maida Pakodas daca adauga mai multe condimente gen chilli. In schimb persoanele Vata le pot consuma oricand si in special toamna, anotimp in care Vata este usor de perturbat asa ca e necesar mai mult ulei in alimentatie.
ALTE PAGINI SUGERATE
Comments are closed.