Raita de Castraveti – pentru VATA

Salata de iaurt cu castraveti

O reteta foarte simpla, usor si rapid de facut. Raita de castraveti este minunata pentru perioada de vara intrucat racoreste, domoleste focurile interioare. Aceasta reteta este in mod special conceputa pentru a fi consumata de persoanele cu predominanta Vata.

timp de preparare: 10 minute

pentru 2 persoane

2 din 10

INGREDIENTE

3 castraveti proaspeti medii

6 linguri iaurt proaspat

1 chilli verde proaspat

1/4 lingurita seminte de mustar maro

1/4 lingurita seminte ajwain

1 varf de cutit hing

1/2 lingurita Kitchen King Masala

1/2 lingurita chimion pulbere (Jeera Powder)

1/4 lingurita turmeric

2 linguri ulei masline/floarea soarelui

1/2 lingurita sare

cateva frunze proaspete de leustean

METODA

Curatati castravetii de coaja si taiati-i bucatele micute sau dati-i pe razatoarea mare. Peste ei turnati iaurtul.

Intr-o craticioara micuta faceti Tarka speciala pentru Vata: puneti uleiul la incalzit pe foc mic si cand e suficient de fierbinte rasturnati semintele de ajwain si mustar. Puneti si Hing-ul.

Dupa ce semintele pocnesc, adaugati chilli-ul verde tocat marunt. Lasati-l sa sfaraie 2 minute in ulei, apoi inchideti focul. Dupa cateva secunde adaugati pulberile: Kitchen King Masala, turmeric si chimion. Adaugati si frunzele de leustean bine maruntite. Amestecati, asteptati 1 minut sa se mai racoreasca, apoi turnati peste castravetii cu iaurt. Presarati si sarea.

Amestecati bine de cateva ori pentru ca uleiul cu condimentele sa se cuprinda bine in iaurt si serviti imediat, cu Painite indiene fara drojdie.

Salata de iaurt cu castraveti

OBSERVATIA 1: Ar fi bine sa nu amestecati castravetii cu iaurtul decat atunci cand urmeaza sa ii serviti imediat. Nu lasati aceasta Raita sa stea. Consumati-o proaspata. Castravetii combinati astfel au o viata scurta.

OBSERVATIA 2: Leusteanul este foarte bun pentru persoanele Vata, dar daca nu gasiti, evident ca puteti folosi marar sau patrunjel. La servire, puteti presara deasupra putina pulbere de Jeera.

Din punct de vedere Ayurvedic: Aceasta reteta de Raita este ideala pentru persoanele Vata. Reteta este Ayurvedica (adica sanatoasa) numai daca se foloseste iaurt proaspat facut in casa – iaurtul din comert nu este Ayurvedic.  Chiar si asa, nu depasiti cantitatea de 3 linguri de iaurt pe zi decat daca sunteti in convalescenta. Evitati iaurtul daca va este frig sau va dor oasele. Cel mai bine ar fi de consumat aceasta Raita atunci cand afara este foarte cald, dimineata sau la pranz, nicidecum seara sau noaptea. In Ayurveda exista o poezioara legata de castraveti: “Castravetele consumat dimineata este diamant/Dupa-amiaza ajuta la digestie/Iar seara aduce durere.”

click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica

ALTE PAGINI SUGERATE

Raita de castraveti pentru Pitta

Raita de Castraveti pentru PITTA

Salata de castraveti cu iaurt

Raita de Castraveti pentru KAPHA

Salata de fasole verde cu iaurt

Raita de Fasole Verde

Salata de rosii cu iaurt

Raita de Rosii

Discussion

One thought on “Raita de Castraveti – pentru VATA

  1. Foarte buna pentru zilele fierbinti (dinafara sau interior):) Multumesc.

    Posted by emacondurache | 7 July 2013, 5:39 PM

Intrebari si Comentarii

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Introdu adresa ta de email ca sa primesti notificari cand postez retete si articole noi.

Join 7,344 other followers

BUCATARIE INDIANA VEGETARIANA PE Facebook

CATEGORII DE ARTICOLE

CE VA PLACE CEL MAI MULT

LINKURI INTERESANTE

ARHIVA

Vizite pe Blog

  • 1,928,662 vizite

CALENDAR

December 2016
S M T W T F S
« May    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
%d bloggers like this: