O reteta foarte simpla, usor si rapid de facut. Raita de castraveti este minunata pentru perioada de vara intrucat racoreste, domoleste focurile interioare. Aceasta reteta este in mod special conceputa pentru a fi consumata de persoanele cu predominanta Vata.
timp de preparare: 10 minute
pentru 2 persoane
INGREDIENTE
3 castraveti proaspeti medii
6 linguri iaurt proaspat
1 chilli verde proaspat
1/4 lingurita seminte de mustar maro
1/4 lingurita seminte ajwain
1 varf de cutit hing
1/2 lingurita Kitchen King Masala
1/2 lingurita chimion pulbere (Jeera Powder)
1/4 lingurita turmeric
2 linguri ulei masline/floarea soarelui
1/2 lingurita sare
cateva frunze proaspete de leustean
METODA
Curatati castravetii de coaja si taiati-i bucatele micute sau dati-i pe razatoarea mare. Peste ei turnati iaurtul.
Intr-o craticioara micuta faceti Tarka speciala pentru Vata: puneti uleiul la incalzit pe foc mic si cand e suficient de fierbinte rasturnati semintele de ajwain si mustar. Puneti si Hing-ul.
Dupa ce semintele pocnesc, adaugati chilli-ul verde tocat marunt. Lasati-l sa sfaraie 2 minute in ulei, apoi inchideti focul. Dupa cateva secunde adaugati pulberile: Kitchen King Masala, turmeric si chimion. Adaugati si frunzele de leustean bine maruntite. Amestecati, asteptati 1 minut sa se mai racoreasca, apoi turnati peste castravetii cu iaurt. Presarati si sarea.
Amestecati bine de cateva ori pentru ca uleiul cu condimentele sa se cuprinda bine in iaurt si serviti imediat, cu Painite indiene fara drojdie.
OBSERVATIA 1: Ar fi bine sa nu amestecati castravetii cu iaurtul decat atunci cand urmeaza sa ii serviti imediat. Nu lasati aceasta Raita sa stea. Consumati-o proaspata. Castravetii combinati astfel au o viata scurta.
OBSERVATIA 2: Leusteanul este foarte bun pentru persoanele Vata, dar daca nu gasiti, evident ca puteti folosi marar sau patrunjel. La servire, puteti presara deasupra putina pulbere de Jeera.
Din punct de vedere Ayurvedic: Aceasta reteta de Raita este ideala pentru persoanele Vata. Reteta este Ayurvedica (adica sanatoasa) numai daca se foloseste iaurt proaspat facut in casa – iaurtul din comert nu este Ayurvedic. Chiar si asa, nu depasiti cantitatea de 3 linguri de iaurt pe zi decat daca sunteti in convalescenta. Evitati iaurtul daca va este frig sau va dor oasele. Cel mai bine ar fi de consumat aceasta Raita atunci cand afara este foarte cald, dimineata sau la pranz, nicidecum seara sau noaptea. In Ayurveda exista o poezioara legata de castraveti: “Castravetele consumat dimineata este diamant/Dupa-amiaza ajuta la digestie/Iar seara aduce durere.”
click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica
ALTE PAGINI SUGERATE
Foarte buna pentru zilele fierbinti (dinafara sau interior):) Multumesc.