Khasta Kachori – Snack aperitiv cu Linte

Prima reteta de pe blog, nu din cauza ca ar fi cea mai cea ci pentru ca am experimentat-o ieri pentru prima oara.

Face parte din categoria “Aperitive” sau “Snacks” si este foarte interesanta la gust, evident foarte buna. Este un amestec de crocant cu satios si hranitor. Incercati. Nu cred ca ati mai gustat asa ceva.

Reteta este preluata de pe site-ul Manjulei, excelent pentru cunoscatorii de limba engleza.

timp realizare: 45-50 min

pentru 12 buc

grad de picantzeala:  picantzeala3

INGREDIENTE pentru aluat asa cum sunt descrise pe site-ul Manjulei

1 cana faina alba sau integrala – eu folosesc numai faina integrala si ar fi fost nevoie de 1 cana jumate sau chiar un pic mai mult, ca sa iasa 12 bucati. Dintr-o cana de faina mi-au iesit 8 bucati si mi-a mai ramas compozitie…

1/4 lingurita sare

2 linguri ulei

1/4 cana apa foarte rece – la 1 cana faina nu mi-a trebuit mai mult de o treime ceasca de ceai

Amestecati faina cu sarea si uleiul.

Adaugati cate putin din apa rece, amestecand cu degetele, fara sa framantati.

Trebuie sa rezulte un aluat fraged.

Acoperiti si lasati sa stea cel putin 15 minute.

INGREDIENTE pentru umplutura

1/4 cana Moong Dal galben (fara coaja) macinat grunjos – eu am avut Moong, dar pt cei ce nu au cred ca pot folosi orice alta linte. Puteti macina linistit lintea pana obtineti chiar o pulbere pt ca altfel bucatelele de linte nemacinata vor fi mai greu de crantzanit, mai ales daca folositi o linte cu bobul mai mare

1 lingurita fenicul macinat

1 lingurita coriandru macinat (Dhania Powder)

1 lingurita fulgi de chilli rosu – eu n-am pus deloc pt ca nu-mi face bine mancarea prea picanta, dar ar fi fost nevoie macar de un pic

1/4 lingurita ghimbir pulbere – am pus 1 lingurita

1/2 lingurita Mango pulbere (Amchoor) – daca n-aveti nu-i bai

1 varf cutit de Hing – daca aveti, daca nu, puteti pune 1/2 lingurita usturoi pulbere

1/2 lingurita sare sau dupa gust

1 lingura de ulei

Amestecati toate ingredientele intr-un castronel. Nu uitati sa macinati lintea inainte.

Puneti amestecul intr-o tigaie cu fund dublu/gros (din fonta sau inox, dar nu din cele turcesti de aluminiu). Pe foc mediu, amestecati continuu timp de 2-3 minute, pana ce vedeti ca se schimba culoarea si simtiti parfumul de la amestecul de arome.

Luati de pe foc si turnati inapoi in castronel sau pe o farfurie ca sa se racoreasca.

Manjula da metoda altfel in scris, dar in video e cum v-am descris.

Dupa ce s-a mai racorit amestecul, turnati peste el 2 linguri apa calduta (eu am folosit apa la temperatura camerei si a fost ok), amestecati bine si lasati ca sa se absoarba apa cam 10 minute.

Framantati cateva secunde aluatul si impartiti-l in 12 parti egale.

Luati o bucatica si formati o minge intre palme. Presati-o ca sa se aplatizeze putin. Apoi, cu degetele de la ambele maini presati marginile aluatului lasand mijlocul mai gros decat marginile. Invartiti-o mereu cu degetele  astfel incat sa va iasa un disc cu centrul mai gros.

Luati o lingurita de compozitie si puneti-o in centrul discului de aluat.

Strangeti marginile spre centru asa incat sa cuprindeti compozitia in interior, ca pe un coltunas. Aveti grija sa nu fie nici o gaura in aluat. Sigilati bine toate marginile aluatului. Puneti deoparte si faceti la fel si cu celelalte 11 bucatele. Nu va ia mai mult de 5 minute cu totul. Lasati-le sa stea 3-4 minute (eu nu le-am lasat deloc).

Pe o farfurie sau un tocator de lemn luati una din cele 12 bucati si asezati-o cu motzul in sus. Presati-o usor cu podul palmei, nu cu sucitorul ca se rupe aluatul si iese compozitia. Presati de jur imprejur, de mai multe ori, mai usor pe centru, pana ce rezulta un disc de 6-7 cm. Faceti si cu restul la fel. Atentie sa nu fie gaurele in aluat pt ca pe acolo va iesi compozitia la prajit si va intra uleiul…

Puneti ulei la incalzit pe foc mediu. Pentru prajit folosesc numai ulei de palmier ne-hidrogenat pentru ca e mai sanatos, rezista la temperaturi mari si nu scoate fum. Uleiul nu trebuie sa fie foarte fierbinte, ci suficient de cald incat daca puneti o bucatica micuta de aluat inauntru, aceasta revine lent la suprafata si sfaraie. Daca e prea incins uleiul, Kachoris nu se vor mai umfla si nu vor iesi asa de bune. Vor fi moi si nu crocante.

Kachoris trebuie prajite in baie de ulei asa ca aveti nevoie de o oala sau un wok, nu de tigaie. Puneti Kachoris la prajit si nu le atingeti primele 3 minute. Nu va temeti, nu se vor lipi intre ele daca se ating.

Dupa 3 minute ar trebui sa se fi umflat asa ca le puteti intoarce. Cu grija, ca sa nu se sparga crusta. Mai prajiti cam 3 minute si pe partea asta, pana ce sunt aurii-maronii. Le scoateti cu o spatula / spumiera pe un servetel de hartie care sa absoarba excesul de ulei.

Kachoris pot fi servite cu Chutney de rosii sau cu Raita cu rosii.

Pofta buna!

Din punct de vedere Ayurvedic: Khasta Kachori este un aperitiv Tridoshic, insa trebuie consumat ocazional. El este mai potrivit pentru tipologia Vata. Persoanele Pitta trebuie sa scoata din reteta fulgii de chilli rosu si ghimbirul pulbere – pot folosi ghimbir proaspat, tocat fin.

click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica

ALTE PAGINI SUGERATE

Bilute de cartofi

Aloo Bonda

Mirchi Bhajji

Mirchi Bhajji

Samosas

SAMOSAS

Buzunarele cu Mazare

Matar ki Kachauri

Comments are closed.

Introdu adresa ta de email ca sa primesti notificari cand postez retete si articole noi.

Join 7,602 other subscribers

CATEGORII DE ARTICOLE

CE VA PLACE CEL MAI MULT

Test pentru analiza Tipologiei Ayurvedice
Despre mine
Aloo MURUKKU - Rotocoale din Cartofi si Faina de Orez
Cum se face GHEE
Lapte din Nuca de Cocos - Cum se face
Rezultatele Testului
Parathas - Lipii indiene fara drojdie
Turmeric Milk - Lapte cu Turmeric
Turmericul - turbo-remediul Ayurvedic si preferatul studiilor stiintifice
Retete si sfaturi ayurveda “gratuite”

ARHIVA

Vizite pe Blog

  • 3,292,867 vizite

CALENDAR

May 2024
S M T W T F S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031