Un snack interesant ce provine din statul indian Maharashtra si care este extrem de bun. Nu este nici pe departe asa de laborios cum poate parea, iar dupa ce veti pregati aceste rulouri o data, veti vedea cat de usor este.
Pana de curand eram mare fan Namak Paare, considerandu-l un snack super bun si care da dependenta. Insa dupa ce am gustat Bakharwadi, wow! Imi pare rau sa ma despart momentan de Namak Paare dupa o convietuire atat de gustoasa, insa aceste rulouri usor picante si usor dulcege au zburat in top instantaneu.
Initial mi s-a parut usor ciudata combinatia intre picant si dulce, insa m-am supus recomandarilor de la ingrediente si am testat. Evident, reteta-sursa indica o cantitate de 4 ori mai mare de pulbere de chilli rosu, insa eu am adaptat si am cautat sa fac experienta Bakharwadi cat mai agreabila si accesibila, asa incat oricine sa poata gusta. Bineinteles ca iubitorii de senzatii tari pot testa cu mai mult chilli.
adaptare dupa: The Pumpkin Farm
timp de preparare: 50 – 55 minute
rezulta aproximativ 25 bucati
INGREDIENTE
Pentru Aluat:
1 + 1/2 cana faina de grau
1/2 cana faina de naut (Besan)
1/4 lingurita sare
1 lingura ulei
1/3 cana apa aproximativ
Pentru Umplutura (Podi):
1 cana nuca de cocos
1 cana patrunjel verde frunze (fara codite)
1 lingurita zahar pudra (din trestie de zahar, brut)
1/2 lingurita piper cayenne
2 linguri usturoi pisat – optional
1 lingura susan
1 lingurita Garam Masala
1/2 lingurita pulbere de coriandru (Dhania Powder)
1/2 lingurita pulbere de chimion (Jeera Powder)
1/2 lingurita sare
ulei pentru prajit in baie de ulei
METODA
Faceti un aluat teapan pe care il lasati sa stea acoperit timp de 15 minute sau pana ce faceti umplutura.
Puneti o tigaie pe foc mediu-mic si coaceti nuca de cocos timp de 5 minute, amestecand continuu, pana ce observati ca devine usor aurie. Rasturnati-o intr-o tava mare si lasati-o sa se racoreasca.
Coaceti si susanul timp de 3-4 minute si puneti-l pe aceeasi tava cu nuca de cocos, la racorit.
Dupa 5-10 minute (timp in care alegeti verdeata si pregatiti celelalte condimente) puneti nuca de cocos si susanul impreuna cu patrunjelul verde si toate celelalte condimente intr-un mixer. Mixati 1 minut pana ce rezulta un fel de pulbere semi-uscata. Acest gen de pulbere este ceva foarte obisnuit in India si poarta denumirea de Podi, indiferent de ingrediente.
Turnati in palma dreapta 1 lingurita ulei si framantati aluatul inca 1 minut. Impartiti aluatul in 4. Luati prima bucata si intindeti-o cu sucitorul intr-un dreptunghi cat mai uniform, subtirel. Ca sa va fie mai usor, ungeti blatul pe care intindeti foaia cu un pic de ulei. Rezulta un dreptunghi de cam 12 cm pe 7 cm aproximativ.
Presarati un sfert din Podi peste tot pe acest dreptunghi de aluat avand grija sa lasati libera una din marginile lungi pe care o umeziti usor cu degetul inmuiat in apa ca sa se lipeasca bine ruloul atunci cand il inchideti.
Incepeti sa rulati din partea cealalta, cat mai strans. Formati un rulou micut si simpatic. Sigilati marginile bine de tot.
Taiati ruloul in 5-6 bucatele egale, lungi de cam 2 cm.
Procedati la fel si cu restul de aluat si Podi.
Intre timp puneti uleiul la incalzit. Cand uleiul s-a incalzit bine insa fara sa fie extrem de fierbinte, puneti cateva bucatele din rulouri la prajit. Prajiti timp de 5-7 minute, pe foc mediu, pana ce rulourile devin aurii.
Scoateti pe un platou pe care ati pus hartie prosop. Serviti calde sau reci.
Dupa ce se racoresc bine de tot, le puteti pastra, intr-un vas ermetic inchis, cateva zile.
OBSERVATIE: E posibil ca dupa ce taiati rulourile, o mica parte din umplutura sa iasa afara sau chiar sa se raspandeasca in ulei. Cautati sa scuturati cat mai bine bucatelele inainte de a le pune in ulei.
Din punct de vedere Ayurvedic: Aceste snacks-uri sunt indicate persoanelor Vata. Cele Pitta ar face bine sa guste doar ocazional. Pentru Kapha merge de folosit mai mult piper dar tot asa, putin si rar.
click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica
ALTE PAGINI SUGERATE
Multumim frumos- ma bucur enorm sa citesc reteta in limba romana. Suntem fani bakarwadi si chakli 🙂