Am incercat de curand un nou tip de lipii fara drojdie si au iesit atat de grozave, de fine si placute, incat merita sa va impartasesc si voua reteta. Este un tip de Roti (lipie) pe care am invatat-o de la o persoana din Sri Lanka, insa reteta provine din Malaezia.
Reteta e simpla, seamana cu Parathas-urile indiene simple, cu unele mici diferente. Partea cea mai inedita e ca la ingrediente se foloseste unt in loc de ulei, ceea ce da o delicatete speciala acestor painite. Evident, daca nu agreati untul, puteti folosi margarina, desi aceasta e complet nesanatoasa (in ciuda reclamelor care inunda presa si tv-ul).
Cei care de obicei se plang ca nu le ies cum trebuie lipiile indiene, ca ies prea uscate, nu vor mai avea motiv de insatisfactie. Malay Rotis vor fi garantat fine, moi si raman astfel chiar si dupa ce se racesc de tot. Deci sunt niste painite ce pot fi facute azi si luate maine la servici, la drum sau la picnic.
Asadar iata mai jos reteta cu care veti avea succes garantat in prepararea lipiilor!
timp de preparare: aprox 40 min + 30 min in care nu faceti nimic
rezulta 10 Rotis
INGREDIENTE
1 + 1/2 cani faina de grau integrala
1 cana faina de grau alba
100 gr unt moale, la temperatura camerei
3-4 linguri lapte rece
1 lingurita sare
aprox 150 ml apa
1 cana = 350 ml
METODA
Faceti un aluat fin si moale din fainuri + sare + lapte + 2 linguri unt moale (nu topit !) + apa. Turnati apa cate putin, nu toata deodata. Cantitatea de apa folosita depinde mult de tipul de faina pe care il aveti.
Framantati cam 5 minute, apoi ugeti aluatul cu putin unt si acoperiti-l. Lasati-l sa stea minim 30 minute – pana-n 2 ore, la temperatura camerei.
Luati aluatul la framantat cateva secunde, apoi impartiti-l in 10 bile egale. Turnati o picatura de ulei pe suprafata de lucru si intindeti una din bilele de aluat ca pe un Chapati. (Acoperiti bilele ramase ca sa nu se usuce aluatul intre timp.)
Ungeti toata suprafata discului de aluat cu unt, cu ajutorul unui cutit cu varful rotund. Atentie sa nu rupeti aluatul pentru ca este foarte fin. Fiti generosi cu untul, dar asta nu inseamna ca trebuie sa ungeti aluatul ca si cum ati pune unt pe paine.
Pliati apoi discul in patru, ca si cum ati face un plic. Puneti deoparte plicul astfel format si procedati la fel cu celelalte bile de aluat.
Puneti o tigaie (preferabil de fonta sau una cu fundul gros/dublu) pe foc mediu.
Luati primul plic de aluat format si intindeti-l usurel (tot pe o suprafata unsa cu un strop de ulei) dandu-i o forma patrata, pe cat posibil. De ce patrata? Asa e modelul original, traditional. Insa evident ca puteti sa-i dati ce forma vreti.
Patratul de aluat trebuie sa fie de grosimea unui Chapati, deci nu excesiv de subtire.
Puneti in tigaia incalzita in prealabil si coaceti ca pe un Chapati obisnuit. Cand observati ca incepe sa isi schimbe culoarea in bejuliu inchis si sa apara umflaturi, intoarceti si coaceti inca 40 sec sau cat e necesar, in functie de grosimea tigaii si intensitatea focului. Daca mai observati zone necoapte suficient, mai intoarceti pana ce sunteti multumiti de rezultat. Insa nu tineti excesiv de mult Roti-ul in tigaie pentru ca va fi prea uscat.
Imediat dupa ce ati pus un Roti in tigaie sa se coaca, intindeti altul, ca sa fie pregatit cand terminati primul Roti de copt.
La mama lui acasa, acest Roti se pregateste adaugand putin unt in timpul gatirii in tigaie, de jur imprejurul sau, inainte sa fie complet copt. Insa eu am optat sa nu folosesc, ca si-asa reteta contine suficient de mult unt, iar Rotis sunt delicios de fine chiar si dupa ce se racesc.
Nu uitati sa pastrati Rotis-urile care v-au mai ramas, dupa ce ati mancat, intr-un vas inchis etans, ca sa se mentina moi si fine mai mult timp.
Din punct de vedere Ayurvedic: Malay Rotis sunt Tridoshice, insa persoanele Pitta si Kapha nu trebuie sa faca din ele tipul principal de paine pentru consum zilnic.
click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica
ALTE PAGINI SUGERATE
Discussion
Comments are closed.