Ayurveda, Ridichi

Pe scurt despre Ridichi

Ridichi-Ayurveda spune despre ridichi ca sunt bune pentru persoanele Kapha, dar ca cele Pitta sau cu exces de Pitta trebuie sa le consume doar ocazional pentru ca au efect incalzitor. In ce priveste indivizii Vata, ridichile crude nu le sunt deloc recomandate, insa cele gatite sunt minunate daca sunt consumate cu moderatie, intrucat contribuie la eliminarea gazelor in exces din intestine. Dr. Vasant Lad spune despre ridichi ca purifica ficatul si ajuta la eliminarea viermilor intestinali. Asa ca bucurati-va de ridichi insa nu uitati de principiul ayurvedic de baza in alimentatie: nu consumati hrana cruda cu hrana gatita la aceeasi masa! Acest sfat e valabil si in cazul ridichilor crude – incercati sa nu mai cultivati obiceiul romanesc de a rontai ridichi alaturi de mancaruri preparate termic.

 

 

ALTE SFATURI AYURVEDICE

Zmeura si Ayurveda

Zmeura si Ayurveda

Ayurveda despre Lamai

Ayurveda despre Lamai

Castravetii si Ayurveda

Castravetii si Ayurveda

Pe scurt despre Combinarea Alimentelor

Pe scurt despre Combinarea Alimentelor

Discussion

6 thoughts on “Pe scurt despre Ridichi

  1. merci pentru raspuns.
    greu … sunt multe obisnuinte, la feluri de mancare si combinatii care ne par mai mult decat normale, vechi de la mama si de la bunica … chiar la nivel de gusturi! de aia am si dat exemplul paeste cu salata, pentru ca e atat de obisnuit si mi se pare ca gust atat de normal …
    vedem ce se poate face 🙂
    toate bune

    Posted by amos | 30 March 2014, 11:10 PM
    • Asa este, insa cat traieste omu-nvata si se schimba. Pana acum aceasta informatie nu a fost disponibila, asa ca e timp de acum inainte de experimentat.
      In plus, exista si solutii “de compromis” despre care o sa scriu chiar foarte curand, in cadrul unei salate de primavara, din cruditati. Nu uita ca Raitas-urile sunt asemenea solutii de compromis, preparate cu legume crude.
      In ce priveste combinatia peste-salata nu-mi amintesc sa o fi mancat vreodata nici pe vremea cand consumam peste, acum multi ani. Deci o chestiune de obiceiuri din familie, nu un obicei incetatenit la nivelul intregii tari.

      Posted by cloudpearl | 31 March 2014, 2:03 PM
  2. Buna
    doar o intrebare de clarificare: cand spui de hrana cruda te referi si la salata verde ? adica un peste cu salata verde / leurda nu merge conform acestui principiu ?

    Posted by amos | 30 March 2014, 3:48 PM
    • Ma refer la absolut tot ce este negatit. Asta e un principiu de baza in Ayurveda. Hrana cruda cu cea gatita au timpi diferiti de digestie si se impiedica reciproc sa fie “dizolvate” de organism, rezultand un fel de masa acida care sta mult in stomac, si in loc sa hraneasca corpul cu minerale, nutrienti etc, genereaza toxine.
      Dar oamenii renunta greu la obiceiuri care le-au fost adanc intiparite in minte de media moderna, asa ca pana si Ayurveda spune ca ok, hai fie, daca rozi doar un fir de salata sau doua-trei frunze de leurda la o masa gatita nu-i un capat de lume pentru o persoana sanatoasa, cu un Agni bun, puternic. Insa persoanele bolnave, care nu se simt bine, care au un foc slab, ar face bine sa nu ingreuneze functia lui Agni suprasolicitandu-l cu acest amestec generator de Ama (toxine). La fel si persoanele care vizeaza purificarea prin alimentatie.

      Posted by cloudpearl | 30 March 2014, 7:26 PM
  3. Sper sa nu va supere intrebarea mea.Un principiu legat de raportul acido bazic al alimentatiei spunea ca e indicat a se consuma ceva crud landa gatit in ideea realizarii aportului 20 % acid,80% bazic .Ce am inteles eu gresit ?D-voastra ati enuntat un alt principiu acum:nimic gatit cu crud.Multumesc mult…iertati ignoranta

    Posted by mirela | 22 March 2014, 6:16 PM
    • Buna Mirela! Nu ma supar si nici nu te consider ignoranta, nici pe departe. Intrebarea ta e binevenita. Ayurveda recomanda sa nu se amestece lucrurile pentru ca fiecare tip de hrana (cea cruda si cea gatita) are propriul ei timp diferit de digestie. Astfel, daca cele doua tipuri de alimente se intalnesc in stomac la noi ele se vor impiedica reciproc din a fi digerate adecvat, vor ramane in stomac mai mult timp decat ar fi normal si asta conduce la probleme intestinale si de asimilare.
      Principiul de care vorbesti tu este unul modern, care nu a trecut proba timpului. Ayurveda vorbeste de principii stravechi, care au avut timp de verificare vreo cinci mii de ani. Ayurveda descrie si cunoaste in amanunt procesele fizice si raspunsul ulterior al organismului la diferitele forme de alimentatie. Voi scrie mai multe articole pe tema asta – sper sa te intereseze.

      Posted by cloudpearl | 22 March 2014, 7:46 PM

Introdu adresa ta de email ca sa primesti notificari cand postez retete si articole noi.

Join 7,602 other subscribers

CATEGORII DE ARTICOLE

CE VA PLACE CEL MAI MULT

Test pentru analiza Tipologiei Ayurvedice
Despre mine
Aloo MURUKKU - Rotocoale din Cartofi si Faina de Orez
Cum se face GHEE
Lapte din Nuca de Cocos - Cum se face
Rezultatele Testului
Parathas - Lipii indiene fara drojdie
Turmeric Milk - Lapte cu Turmeric
Turmericul - turbo-remediul Ayurvedic si preferatul studiilor stiintifice
Retete si sfaturi ayurveda “gratuite”

ARHIVA

Vizite pe Blog

  • 3,292,862 vizite

CALENDAR

March 2014
S M T W T F S
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031