Romanul stie un lucru clar: cand vine primavara, cauta sa mananci cat mai mult spanac pentru ca te purifica, iti da putere (ca lui Popey!) si te face sanatos. Ayurveda zice ca asa-i si nu prea…Ca in cazul tuturor alimentelor, unele sunt bune pentru unii si altele pentru altii. Asa stau lucrurile si cu spanacul. Astfel, pentru persoanele Vata spanacul crud sau gatit e ok dar numai din cand in cand, nu mai des de o data la luna. Pentru Pitta spanacul crud este complet nerecomandat, iar cel gatit extrem de rar poate fi consumat, cam o data pe an. Kapha este singura tipologie fara restrictii la spanac, il poate consuma oricum, crud sau gatit, fara limite decat de portii.
Cand gatiti spanacul, aveti grija sa-l preparati cu condimente care sa-l faca mai usor de prelucrat de Agni (focul digestiv) pentru ca Ayurveda zice ca e destul de greu de digerat. Dincolo de tipologia ayurvedica de care apartineti, spanacul este de evitat cu desavarsire de toate persoanele care au pietre la vezica biliara sau la rinichi.
ALTE PAGINI SUGERATE
Discussion
Comments are closed.