Gris, Iaurt, Susan, Turmeric

RAVA IDLI – Discuri pufoase din Gris, pentru Micul dejun

Idli

De muuulta vreme trebuia sa postez cum se fac IDLIs. Super pufoasele si imbietoarele pernite ale Indiei de Sud, deliciul diminetilor indiene, asa cum se fac acasa la mama lor, dureaza vreo 2-3 zile ca sa le obtii. La baza ele sunt un amestec de orez cu linte alba Urad din care se face o compozitie fina si grosuta ca cea de clatite si care se lasa apoi la fermentat o zi. Si abia dupa aceea compozitia e buna de facut din ea Idlis sau Dosa sau alte bunatati care-ti lasa gura apa.

Insa pentru inceput am ales varianta (mult) prescurtata, cea mai simpla si mai rapida, fara orez si linte, chiar si fara fermentare. Este o modalitate de a face posibila experienta Idli si in viata oamenilor super grabiti si ocupati care populeaza strazile tarii asteia la ora asta 🙂

Reteta foloseste gris de grau si cateva condimente. In principiu, Idlis trebuie sa fie albe, insa mie mi-a placut sa le dau o culoare galbuie pentru ca eu pun Turmeric cam la orice.

Am simplificat la maxim reteta si in loc sa torn o Tarka de condimente peste gris am preferat sa experimentez punand condimentele direct in gris, asta ca sa vad cat de rapid se pot face si cat de accesibile ar fi.

Deci, Ta Da! va prezint ultra rapida metoda de a face IDLI. Evident, puteti folosi ce condimente vreti sau nici unul, dupa cum doriti. Ideea e sa incercati; pentru ca aceste discuri pufoase merita un loc in viata voastra, indiferent ca le serviti la micul dejun ca indienii, sau alegeti sa va rasfatati familia la cina ori chiar la pranz, pe post de paine. Merg grozav alaturi de un Chutney sau chiar langa un Curry ori un Subji.

Eu am intrat recent in posesia unui stand special de facut Idli (pe care l-am luat chiar din Romania! da da, ce va mirati? exista acum si la noi!) insa inainte am experimentat si cu forme pentru briose, din cele de tabla. Dar puteti face in orice fel de bol care rezista sa fie bagat la aburi fara sa crape.

Va doresc spor la experimentat si o experienta culinara delicioasa alaturi de RAVA IDLIs 🙂

timp de preparare: 30 min

rezulta 12 Idlis

picantzeala1

INGREDIENTE

1 cana gris

1/2 cana iaurt

aproximativ 1/2 cana apa

1/2 lingurita turmeric – optional

1/2 lingurita Curry Powder – optional

1 lingura seminte de susan negru, copt in prealabil – tot optional

1/2 lingurita sare

bicarbonat cat iei intre degete ca sa presari

1-2 linguri ulei de floarea soarelui

cateva picaturi de ulei pentru uns formele

1 cana = 350 ml

METODA

Amestecati grisul cu iaurtul, uleiul, sarea si condimentele, inclusiv susanul. Turnati apa cat sa rezulte o compozitie groasa dar care curge. Acoperiti si lasati deoparte minim 10 minute, ideal 20 daca aveti timp.

Intre timp puneti apa de-un deget in oala pe care o veti folosi pentru gatire la aburi si puneti-o pe foc sa se incalzeasca.

Idli Stand

IDLI STAND

Ungeti tavitele pentru Idli (sau formele pe care intentionati sa le folositi) cu cate o picatura de ulei.

In acest rastimp compozitia se mai ingroasa asa ca va mai fi nevoie sa adaugati un picut de apa, cate putin odata, pana ce obtineti din nou o consistenta groasa, care curge greu din lingura. Daca o faceti prea zemoasa, Idlis nu vor fi pufoase si nu vor creste, vor fi mai betonate. Nu-i bai daca se intampla asta, tot comestibile vor fi, doar un pic mai compacte. E nevoie de putina experienta…

Abia acum puneti bicarbonatul – nu puneti mai mult decat este indicat! Amestecati bine de tot (foarte important!) si luati cu lingura si turnati in forme. Umpleti formele cam pe doua treimi, nu complet pentru ca Idli se vor umfla.

Apoi introduceti formele in oala in care fierbe deja apa, puneti capacul si dati focul la minim.

Tineti la aburi cam 15 minute sau pana ce introducand o scobitoare intr-un Idli ea iese curata.

Scoateti apoi formele din oala (atentie sa nu va opariti!), lasati-le 5 minute sa se racoreasca, apoi desprindeti delicat marginile lor cu ajutorul varfului bont al unui cutit sau cu o lingura. Asezati-le pe un platou si serviti-le calde! Dar raman ok, bune si pufoase si dupa ce se racesc.

Idli_

Din punct de vedere Ayurvedic: IDLIs sunt Tridoshice si Sattvice. Totusi, daca aveti un dezechilibru de tip Kapha pe moment (va curge rau nasul sau aveti guturai), evitati sa consumati orice contine lactate.

click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica

ALTE PAGINI SUGERATE

Buzunarele cu Mazare

Matar ki Kachauri

Ganga Jamuna Dosa

Ganga Jamuna DOSA – Clatite indiene cu iaurt

Cheelas

CHEELAS – “Omleta” vegetariana din Faina de Naut

Discussion

11 thoughts on “RAVA IDLI – Discuri pufoase din Gris, pentru Micul dejun

  1. reteta originala e vegana si fara gluten, reteta ta nu se poate numi *idli* ci o insiparatie neaosa romaneasca transhumata^^

    Posted by Vannilie | 23 February 2016, 12:33 AM
    • Vannilie, ma magulesti… As vrea eu ca reteta asta sa fie contributia mea. Din pacate nu sunt chiar asa geniala 🙂 E drept ca m-am grabit si nu i-am pus numele adecvat. Trebuia sa-i spun Rava Idli, adica Idli din gris. Insa reteta exista pe mai toate blogurile mai serioase ale indiencelor care se ocupa de bucatareala. Fa un search si-ai sa vezi… e plin netul de Rawa/Rava Idli.
      Si ca sa te supar si mai tare voi mai posta o reteta de Rava Idli in varianta moderna si tot Idli o sa-i zic 😛
      E adevarat ce zici tu, ca Idli-urile traditionale nu au gluten si sunt vegane, fiind facute din orez si urad dal. Voi posta si acea reteta numai ca e mai dificil de obtinut, ia timp, si implica fermentare.
      Pana atunci, incearca sa stapanesti amestecul astral exploziv al energiilor lui Saturn cu Marte de pe cer (astro indiana) care de-abia a inceput sa se manifeste. El aduce multa frustrare violenta, atat in gesturi cat si exprimare. Daca acum, cand e racoare, reactionezi asa, nu stiu cum o sa-ti fie la vara. Cred ca ai sa dai intr-o problema Pitta greu de rezolvat… ❤ ❤

      Posted by cloudpearl | 23 February 2016, 9:27 AM
  2. De unde putem cumpara aceste forme?
    Se poate coace compozitia in pahare (in cazul in care nu avem forma speciala)?

    Posted by mikaela | 25 November 2015, 11:10 AM
    • Nu prea cred. Doar daca paharele sunt scunde si daca se preteaza sa fie folosite la microunde sau cuptor. Altfel pocnesc.
      Se pot face in forme de briose sau mici castronele de inox. Ori in tavitele de mini-tarta.
      Eu am cumparat standul de Idli de la IndianFood.ro.

      Posted by cloudpearl | 27 November 2015, 1:03 PM
    • Desigur,pahare din sticla termorezistenta,m-am gandit si la formele de briosa,da,e o alternativa.Asa le voi pregati.

      Posted by mikaela | 27 November 2015, 2:04 PM
  3. Poate faci si o fotografie cu formele pe care le ai si cum se coc la aburi.Nu am vazut astfel de forme.Multumesc.

    Posted by nico | 20 November 2015, 6:39 PM
  4. Arată foarte apetisant… o să încerc și eu rețeta. 🙂 mulțumesc. O zi bună să ai. Pupici.

    Posted by nicoletaliana | 20 November 2015, 2:23 PM
  5. Le pot pregati in varianta dulce?

    Posted by mikaela | 20 November 2015, 1:38 PM
    • Desigur! Multe variante pot exista la aceste Idlis, iar unele din ele sunt dulci. Urmeaza sa postez toate incercarile mele (reusite) cu tot felul de Idlis.

      Posted by cloudpearl | 20 November 2015, 6:23 PM

Introdu adresa ta de email ca sa primesti notificari cand postez retete si articole noi.

Join 7,602 other subscribers

CATEGORII DE ARTICOLE

CE VA PLACE CEL MAI MULT

Test pentru analiza Tipologiei Ayurvedice
Despre mine
Aloo MURUKKU - Rotocoale din Cartofi si Faina de Orez
Cum se face GHEE
Lapte din Nuca de Cocos - Cum se face
Rezultatele Testului
Parathas - Lipii indiene fara drojdie
Turmeric Milk - Lapte cu Turmeric
Turmericul - turbo-remediul Ayurvedic si preferatul studiilor stiintifice
Retete si sfaturi ayurveda “gratuite”

ARHIVA

Vizite pe Blog

  • 3,291,914 vizite

CALENDAR

November 2015
S M T W T F S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930