timp de preparare: 20 minute
rezulta 1 cana lapte gros si 2 cani lapte subtire
1 cana = 300 ml
Cum alegem o nuca de cocos
Preferati nucile cele mai mari si grele, care au multa apa in interior (le scuturati in dreptul urechii ca sa auziti daca lichidul se zbenguie in interior). Daca nucile sunt usoare si nu au deloc zeama, atunci ele sunt prea vechi sau stricate.
Inspectati bine cei 3 ochi ai nucii – sa fie intacti, fara gauri. Apoi cercetati cu grija coaja – ea nu trebuie sa aiba crapaturi, fisuri si nici urme de mucegai. Daca o nuca are cele mai mici fisuri (vizibile cu ochiul liber evident, ca doar nu va duceti cu lupa la magazin) atunci sigur in interior miezul e compromis.
Daca luati o nuca, o scuturati si sesizati ca in interior nu numai ca nu mai este lichid ci nuca in sine s-a desprins de coaja si se agita inauntru, puneti-o la loc si incercati alta. E prea veche. Pulpa nu mai e deloc buna.
In ciuda tuturor acestor masuri de precautie inainte de a cumpara o nuca e totusi foarte posibil ca atunci cand ajungeti acasa sa observati ca nuca nu e deloc buna la gust, ca e fie stricata, fie mucegaita, fie are gust rau. Aruncati-o.
De aceea cel mai bine e sa cumparati doua nuci in loc de una – aveti sanse mai mari de reusita.
Insa cu timpul va veti forma ochiul si “simtul” care va va spune daca o nuca de cocos e buna pentru consum sau nu. Pretul nu este un indiciu – cu cat mai scumpa cu atat mai buna – nicidecum.
Dupa ce ati cumparat nuca, cel mai bine e s-o folositi in ziua respectiva sau a doua zi. Puteti s-o puneti in frigider ca sa nu se degradeze, insa cu cat sta mai mult cu atat exista posibilitatea mai mare ca nuca sa nu fie asa cum v-ati dorit. Oricum, n-o tineti la Soare sau la cald pentru ca atunci sigur se acreste.
Cum obtinem sucul
Simplu. Inspectati cei 3 ochi ai nucii. Unul este mai moale. Acolo dati gaura.
Aveti nevoie de un obiect ascutit si subtirel, ca o andrea, care sa fie perfect curat, si cu care sa curatati ochiul moale, asa incat sa puteti apoi baga un pai in interior si bea sucul.
Daca sucul e dulce si bun, atunci sigur ati gasit o nuca super. Daca sucul e asa si-asa de dulce, insa nu e rau la gust, cam ca apa, atunci nuca e totusi ok. Daca sucul e acru sau rau la gust, e foarte posibil ca nuca sa fie veche sau sa fi avut vreun defect ascuns – se prea poate sa trebuiasca sa o aruncati insa va veti da seama de acest lucru dupa ce o despicati in doua.
Acest suc este foarte racoritor si o bautura numai buna pentru vara, fara sa fie nevoie sa tineti nuca la frigider.
Cum spargem nuca
Dupa ce ati extras/supt tot sucul, luati un ciocan si loviti nuca pe mijloc, pe burtica. Aceasta e o metoda. Alta metoda ar fi sa introduceti o parte din obiectul cu care ati gaurit ochiul nucii si sa il loviti in capatul opus cu ciocanul. Nuca se va sparge in doua.
In India am vazut ca se practica si metoda izbitului nucii de podea, numai ca nuca se va sparge cam necontrolat si se va imprastia peste tot. Exista si alte metode, precum cea din postarea: Nuca de Cocos proaspata – O noua metoda de despicare – VIDEO.
Ideea e sa faceti aceasta operatiune undeva pe gresie sau afara, pe beton, nu pe parchet. Trebuie sa fie un loc pe care sa-l puteti spala/curata usor pentru ca se intampla ca la spargere sa mai curga ceva zeama din nuca sau sa se imprastie aschii din coaja. De asemenea, operatiunea efectuata pe gresie sau faianta poate duce la craparea gresiei/faiantei…, depinde de duritatea lor.
Dupa ce o spargeti veti fi rasplatiti vizual cu un festin pentru ca nuca e cocos este delicios de alba si frumoasa atunci cand e proaspata si buna.
Cum desprindem pulpa de coaja
Exista metoda introducerii nucii la cuptor pentru 10-15 minute. Apoi o scoateti afara cu un cleste si o lasati sa se raceasca. Miezul se va desprinde foarte usor. Asta e metoda cea mai usoara.
Exista si varianta pe care eu o prefer, de a taia cu un cutit interiorul nucii (in cruce sau cum doriti) si apoi introduceti varful unui cutit bont intre coaja si miez si cu miscari usurele si controlate desprindeti bucati din miez. Nu prea puteti controla ce forma vor avea bucatile pe care le desprindeti. Nu e usor, e nevoie de putina forta, abilitate si pricepere ca sa nu va taiati sau rani la maini/fata. Deci daca stiti ca nu aveti aptitudini, mai bine lasati pe altcineva sa faca asta sau o puneti la cuptor.
Arareori veti intalni o nuca buna la gust si care se desprinde usor, de la sine, fara sa fie nevoie de introducerea ei la cuptor.
Ce facem cu nuca
Coaja o puteti arunca sau folosi la diverse proiecte de-ale copiilor – va trebuie un pic de imaginatie. Noi o folosim la Homa 🙂
Exista o pojghita maronie intre coaja si miez. Ea este perfect comestibila. Insa exista persoane care n-o agreeaza fiind usor mai lemnoasa. Daca doriti, o puteti indeparta cu un peeler pentru legume sau cu un cutit.
Apoi puteti sa:
Cum facem laptele din nuca de cocos
Dupa ce ati maruntit nuca conform cu punctul 5 de mai sus, pastrati-o in blender/robot.
Puneti cam 750-900 ml apa curata, buna de baut, la incalzit. Apa trebuie sa fie calda.
Intre timp pregatiti o sita marisoara (ca o strecuratoare de ceai numai ca mai mare) pe care asezati o bucata de tifon in start dublu. Tifonul trebuie sa fie suficient de mare ca sa puteti dupa aceea stoarce cu usurinta nuca.
Va mai trebuie 3 castroane: unul in care stoarceti primul lapte, unul mai mare in care stoarceti al doilea lapte si unul tot marisor in care puneti nuca stoarsa la final.
Turnati o cana de apa calda peste nuca maruntita. Blenduiti 1 minut apoi rasturnati nuca pe tifon (toata cantitatea deodata sau impratita in doua, dupa cum preferati).
Presati-o putin cu dosul unei linguri asa incat lichidul sa inceapa sa curga in castron. Apoi lasati-o 2-3 minute sa se racoreasca, ca sa nu va frigeti, apoi strangeti marginile tifonului si incepeti sa stoarceti cat mai bine, pana nu mai iese nici un pic de lapte. Acesta este primul lapte sau lapte gros, cel mai gros si mai cremos, care contine cea mai mare parte din grasimea nucii.
Puneti nuca stoarsa inapoi in blender/robot si turnati restul de apa calda. Mixati inca 1-2 minute, apoi procedati ca mai sus, avand grija sa scurgeti nuca in alt castron, mai marisor, fara sa amestecati cu primul lapte. Dupa ce ati stors bine de tot nuca, ati obtinut al doilea lapte sau lapte subtire. Acesta este mai “lung” si contine mai multa apa si mai putina grasime, insa este tot foarte bun.
Nuca ramasa o aruncati. Ea nu mai are nici o valoare si nici un gust. OBSERVATIE noua: Prietena mea spune ca merge foarte bine de folosit la Coconut Basbousa! OBS personala: Merge de folosit si la Suji Manda Pitha precum si la Rava Laddu – varianta 2.
Tifonul il spalati cu apa calda si sapun si-l puneti la uscat pentru o folosire viitoare.
Exista si posibilitatea sa obtineti lapte in 3 etape: primul lapte cum am indicat mai sus, insa la al doilea lapte puneti tot o cana de apa, nu doua. Iar la al treilea lapte tot inca o cana. Insa de obicei se face totul in doua etape, nu 3. O cana = 300 ml.
Mai exista posibilitatea sa folositi doar o cana de apa pentru a obtine direct al doilea lapte. Am vazut apoi ca alte persoane folosesc 3 cani de apa pentru al doilea lapte.
De asemenea, pentru extragerea laptelui se poate sa folositi apa la temperatura camerei, insa probabil ca numai vara pentru ca altfel, daca folositi apa rece, nu veti putea extrage toata grasimea din nuca de cocos si e pacat.
Deci gasiti proportia ideala pentru voi. Important e sa cautati sa faceti laptele in casa, proaspat, pentru ca nu se compara cu ce exista prin comert. Am verificat, va asigur ca ce e in comert, desi e atragator ambalajul si chiar mai atragatoare perspectiva de a nu munci deloc, totusi acest asa-zis lapte are o consistenta ciudat de groasa si un gust cam ca de creta… Yak!
Gata! Puteti folosi laptele la gatit, pentru supe, mancaruri, sosuri, bauturi sau dulciuri.
Din punct de vedere Ayurvedic: Laptele din nuca de cocos este minunat pentru tipologiile Vata si Pitta. Este ok de folosit si de persoanele Kapha ocazional si numai vara. Oricum, acest lapte agraveaza mai putin Kapha decat laptele de vaca.
Retete cu nuca proaspata de cocos
Coconut Basbousa – Prajitura insiropata din Gris cu Iaurt
Suji Manda Pitha – Bile dulci cu Nuca de cocos
Carrot Vadas – Bilute delicioase cu Morcov
Kerala Beetroot Thoran – Sote de Sfecla Rosie, din Kerala
Ulli Thoran – Sote din Nuca de Cocos, din Kerala
Sweet Corn Sundal – Salata de Porumb cu Nuca de Cocos
Cilantro Coconut Chutney – Chutney din Nuca de Cocos si Coriandru verde
Peanut Chutney – Chutney din Arahide
Bakharwadi – Rulouri cu Patrunjel si Nuca de Cocos
Thengai Burfi – Prajiturele din Nuca de Cocos
Rava Laddu – varianta 2 – Bomboane de Gris
Jeera Paal – Lapte racoritor din Nuca de Cocos si Jeera
Kalathappam – Prajitura de Orez, din Kerala – Varianta la cuptor
Retete cu primul lapte
Coconut Milk Vermicelli Kheer – Vermicelli cu Lapte de Cocos
Kabuli Chana Shorba – Supa crema de Naut cu lapte de Cocos
Tomato Sheer – Curry de Rosii cu Lapte din Nuca de Cocos
Retete cu al doilea lapte
Aloo Korma – Korma de Cartofi in Lapte de Cocos
Coconut Milk Dal – Linte portocalie cu Lapte din Nuca de Cocos
Coconut Milk Matar Korma – Korma de Mazare cu Lapte de Cocos
Jeera Paal – Lapte racoritor din Nuca de Cocos si Jeera
Thin Coconut Milk Rice – Orez cu Lapte subtire de Cocos
ALTE PAGINI SUGERATE
Cati ml trebuie pus in Primul Lapte(ai zis o cana-cat inseamna)???
si la al doilea lapte ??
tot 300 ml
300 ml
cat si cum se poate pastra laptele de cocos astfel preparat ?
Se poate pastra la frigider maxim 5 zile, intr-un borcan cu capac, rastimp in care grasimea din lapte se separa si se solidifica.
Am mai facut acasa lapte din diferite seminte. Acuma intrebarea mea ii. Daca pun miezul de nuca in blender cu apa si le blenduiesc vreo 2 minute pana nuca se sfarama bine de tot (cum fac si laptele de seminte) si apoi il strecor nu-i ok? Mi se pare mai simplu, Rezultatul nu-i aceslas?
Sigur ca e foarte bine si asa. Acelasi rezultat.