Pentru azi am o super minunata reteta de orez cu ou, un upgrade la Egg Pulav publicat acum vreo 2 ani. Este un picut mai complexa dar va asigur ca e foarte usor de facut. Practic, in plus fata de Egg Pulav mai aveti de sotat in tigaie ceva rosii si ceapa, condimente etc. Nimic mai simplu, dar cat de bun!
Sunt numeroase vocile care vorbesc de diferentele intre Pulao si Biryani: unii spun ca Pulao ar fi aparut primul, altii ca Biryani, care chipurile ar fi si mai deosebit. Alte voci spun ca Biryani nu e de fapt decat o inventie impusa de necesitate, in timpul razboaielor. Cert e ca la ora actuala exista diferente majore de la un stat indian la altul, desi Biryanis sunt preparate si in alte tari asiatice: Pakistan, Iran, Bangladesh, Tailanda etc.
In lumea bloggerilor si a bucatarilor indieni fiecare alege sa-si numeasca reteta Pulao sau Biryani dupa cum ii suna mai bine. Trecand de acest element de confuzie (pentru noi, occidentalii), ceea ce trebuie totusi sa ne bucure este ca exista atat de multe feluri de a prepara orezul! Sunt atat de multe variante si variatii incat poti manca in fiecare zi a anului alt tip de orez, preparat diferit, in fel si chip.
Reteta de azi Egg Masala Biryani este o asemenea bunatate pe baza de orez. Preparate in acest fel, ouale devin mult mai usor de digerat, plus ca obtineti o hrana consistenta dar care nu pica deloc greu, pe care o puteti fie servi la mese de weekend in familie, fie lua la servici ca sa-i innebuniti pe colegi cu aromele voastre si sa le faceti pofta! Enjoy!
timp de preparare: 40 – 45 min
rezulta 4-5 portii
INGREDIENTE
4 oua mari
3/4 cana orez Basmati
3 rosii medii
1 ceapa medie
3 catei usturoi
1 chilli verde proaspat
2 lingurite seminte de Jeera (chimion)
1 lingurita seminte de marar
1 lingurita Dhania Powder (coriandru pulbere)
1 lingurita Curry Powder
1 lingurita turmeric
1/2 lingurita pulbere de cardamon (verde)
1 legatura mare de patrunjel
6 linguri ulei de floarea soarelui
2 lingurite sare
1 cana = 300 ml
METODA
Puneti o oala de 2 litri plina cu apa pe foc tare, impreuna cu o lingurita sare. Pana ce se incalzeste apa spalati orezul in mai multe ture, pana ce apa nu mai e tulbure si albicioasa. Scurgeti bine orezul. Rasturnati-l in oala cand apa incepe sa fiarba. Dupa ce il puneti la fiert mai amestecati pana incepe sa fiarba ca sa va asigurati ca nu s-au lipit boabe de oala.
Intre timp bateti bine ouale impreuna cu 1/3 lingurita sare si 1 lingurita Curry Powder. Incalziti 3 linguri de ulei intr-o tigaie si cand uleiul e bine infierbantat insa nu fumega inca, aruncati in el 1 lingurita seminte de chimion. Lasati-le sa pocneasca un picut si imediat raturnati ouale batute peste ele. Gatiti ouale timp de 5 minute amestecand mereu, pana ce sunteti multumiti de cat sunt de bine facute. In timp ce le amestecati, cautati sa obtineti bucatele mai mari sau mai mici, dupa cum va place sa le gasiti ulterior in orez. Rasturnati omleta intr-un castron si tineti deoparte.
Puneti aceeasi tigaie pe foc impreuna cu restul de 3 linguri de ulei. Cand uleiul e bine incalzit aruncati in el 1 lingurita seminte de chimion impreuna cu semintele de marar. Dupa cateva secunde puneti si ceapa, usturoiul si chilli-ul – toate taiate fin. Sotati 2 minute, apoi presarati pulberea de turmeric si pe cea de coriandru. Rasturnati rosiile tocate marunt, presarati restul de sare si amestecati. Sotati 3-4 minute, pana ce rosiile sunt bine gatite.
Undeva in acest rastimp ar trebui ca orezul sa se termine de fiert. Puteti fie sa aruncati excesul de apa, fie sa il pastrati daca va place un orez mai zemos, nu asa de uscat. Puneti patrunjelul tocat bine in orez si amestecati. Tineti deoparte.
Cand rosiile din tigaie sunt bine facute, puneti omleta bucatelita peste ele si amestecati. Presarati cardamonul pulbere si mai amestecati o data. Apoi rasturnati tot orezul cu patrunjel in tigaie de asemenea (aveti nevoie de o tigaie suficient de incapatoare!).
Din nou amestecati bine asa incat sa se formeze un tot uniform. E foarte posibil ca la aceasta etapa orezul sa se zdrobeasca destul de mult dar ce mai conteaza, gustul e cel mai important 🙂 si oricum coloritul acestui orez va lua ochii mesenilor.
Dati flacara la minim, acoperiti cu capac si mai tineti pe foc 2-3 minute. Apoi stingeti focul dar lasati sa mai stea sub capac inca 5 minute, ca toate aromele sa se intrepatrunda bine.
Apoi serviti. Este o hrana suficient de consistenta si bogata ca sa poata fi servita ca atare, simpla.
Din punct de vedere Ayurvedic: Egg Masala Biryani este o hrana minunata pentru tipologiile Vata si Kapha. Persoanele Pitta pot prepara si ele o variatie a acestei retete folosind doar albus de ou si renuntand la usturoi si chilli.
click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica
ALTE PAGINI SUGERATE
O sa incerc si eu orezul acesta…super reteta 🙂 yummyyy 🙂
Multumesc de vizita si comentariu! Pofta mare ❤