Cartofi, Ceapa, Chilli rosu, Chimion (Jeera), Frunze de Dafin, Marar, Praz, Rosii, Usturoi

Curry de Cartofi cu Pastarnac in Sos de Rosii

Curry de Cartofi cu Pastarnac

In India exista atat de multe feluri in care se poate gati un aliment (in cazul de fata cartoful) incat nici nu poate fi vorba de plictiseala. Spuneti drept: nu-i asa ca atunci cand va ganditi la cartofi va vin in minte doar cateva feluri in care se pot prepara? Fierti, copti, prajiti, tocanita, supa, si eventual salata. Si cu asta basta. Normal ca devine plictisitor la un moment dat. Si probabil asta e un motiv pentru care multi oameni nu se simt atrasi de ideea de a tine post (crestinesc), cu atat mai mult cu cat cartoful, daca nu e insotit de un pic de unt sau de branza, nu are nici un haz.

Insa in bucataria indiana orice ingredient principal poate fi vedeta in sute de feluri de mancare. Si asta se datoreaza in primul rand condimentelor, dar si felului in care sunt combinate ingredientele, momentului in care sunt adaugate si tipului de preparare. Cartoful devine in acest fel un super star!

Cum poate un om complet pe dinafara in ce priveste bucataria Indiei sa inteleaga placerea de a manca un Curry sau incantarea pe care ti-o da o Korma de cartofi ? El nici macar nu stie ce-i ala un Curry, darami-te o Korma sau o Masala. Daca-i spui ca ai mancat cartofi la pranz o sa se uite cu mila si compatimire la tine. Vorba soacra-mii: “Mancare slaba, saracii de voi.” 🙂 Nu stie ce pierde…Ignorantul e fericit in somnul mintii lui si nu vrea sa ii fie tulburata linistea cu ideea de “mancare de la pagani”.

Dar pentru voi, iubitori de bunatati indiene, cunoscatori sau macar amatori de rasfat culinar ayurvedic, am o noua reteta grozav de buna, un Curry cu cartofi si radacinoase. In reteta am folosit pastarnac si patrunjel radacina, insa puteti adauga si o bucatica de telina si chiar un morcov daca doriti. Este important sa se respecte intocmai pasii si timpii la care se adauga una alta pentru a obtine o hrana echilibrata, deci nu pregatiti acest Curry dupa ureche. Reteta in sine e extrem de simpla, usoara si rezultatul delicios. Asa ca spor la treaba si pofta maxima!

timp de preparare: 30 minute

rezulta 4 portii

picantzeala2

INGREDIENTE

2 cartofi mari rosii

1 radacina medie de pastarnac

1 radacina mica de patrunjel

300 ml sus gros de rosii

1 ceapa mica

1 fir subtire de praz

2 catei mari de usturoi

1 chilli rosu uscat, micut – am folosit unul foarte putin picant din Recolta mea de Chilli

1 foaie de dafin

1 lingurita seminte de chimion

1 lingurita seminte de marar – optional

1 lingurita turmeric

2 lingurite Curry Powder

1 lingurita pulbere din seminte de marar

1 lingurita sare

6-7 linguri ulei de floarea soarelui

300-400 ml apa

METODA

Curatati cartofii si taiati-i cubulete. Curatati si spalati bine radacinile de pastarnac si patrunjel. Dati-le pe razatoarea mare. Curatati si tocati ceapa, prazul si usturoiul.

Puneti uleiul la incalzit intr-o oala de 2 litri. Cand e bine incalzit dar nu fumega, aruncati in el semintele de chimion, semintele de marar, chilli-ul rosu intreg (sau rupt bucatele) si foaia de dafin. Sotati scurt cateva secunde, apoi puneti ceapa cu prazul si usturoiul. Sotati pe foc mic 3 minute.

Apoi puneti radacinoasele date pe razatoarea mare. Amestecati bine cand si cand pret de 3 minute.

Adaugati turmericul, pulberea de marar si pulberea de Curry iar peste ele turnati sucul de rosii. Amestecati bine si tineti pe foc inca 3 minute.

Dupa care rasturnati in oala si cartofii, presarati sarea si amestecati temeinic pentru ca toate bucatelele de cartofi sa se inroseasca bine de Masala in care i-ati pus. Turnati restul de apa, acoperiti cu capac si dati focul mai tare pana ce incepe sa fiarba.

Cand incepe sa dea in clocot, dati focul la minim si tineti in continuare acoperit. Amestecati din cand in cand. Dupa cam 15 minute verificati daca cartofii sunt bine fierti. Daca observati ca mancarea e prea uscata si in pericol sa se arda, mai puneti 1 cescuta de apa dupa care mai lasati sa fiarba pana ce cartofii sunt bine facuti dar nu intr-atat de fierti incat se terciuiesc cand ii invartiti cu lingura.

Serviti alaturi de o Mamaliguta A-la-Hindi si un Till Pattani Dal, asa cum am facut noi, intr-o insorita zi de duminica si de rasfat culinar.

Curry de Cartofi cu Pastarnac_

Din punct de vedere Ayurvedic: Acest Curry este Tridoshic. Persoanele Pitta trebuie sa renunte la chilli-ul rosu si sa foloseasca in schimb fie niste Dhania-Jeera Powder, fie o High Pitta Masala. Pentru persoanele care au pietre la rinichi e recomandat sa se foloseasca mai putin suc de rosii.

click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica

ALTE PAGINI SUGERATE

Aloo Korma - Korma de Cartofi in Lapte de Cocos

Aloo Korma – Korma de Cartofi in Lapte de Cocos

Masala de cartofi

Dose ka Masala – Masala de Cartofi

Aloo Matar - Curry de Cartofi cu Mazare

Aloo Matar – Curry de Cartofi cu Mazare

Aloo Gobi - Curry uscat de Cartofi cu Conopida

Aloo Gobi – Curry uscat de Cartofi cu Conopida

Discussion

3 thoughts on “Curry de Cartofi cu Pastarnac in Sos de Rosii

  1. Dacă nu am rădăcină de pătrunjel mai merge s-o fac?

    Posted by Alina | 21 March 2015, 1:49 PM
  2. multumesc

    Posted by Corpodean Ioan | 17 March 2015, 9:31 PM

Introdu adresa ta de email ca sa primesti notificari cand postez retete si articole noi.

Join 7,602 other subscribers

CATEGORII DE ARTICOLE

CE VA PLACE CEL MAI MULT

Test pentru analiza Tipologiei Ayurvedice
Despre mine
Aloo MURUKKU - Rotocoale din Cartofi si Faina de Orez
Cum se face GHEE
Lapte din Nuca de Cocos - Cum se face
Rezultatele Testului
Parathas - Lipii indiene fara drojdie
Turmeric Milk - Lapte cu Turmeric
Turmericul - turbo-remediul Ayurvedic si preferatul studiilor stiintifice
Retete si sfaturi ayurveda “gratuite”

ARHIVA

Vizite pe Blog

  • 3,292,795 vizite

CALENDAR

March 2015
S M T W T F S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031