Mi-am propus mai demult sa postez o reteta de orez cu vinete si iata ca acum i-a venit ceasul 🙂 Se cerea, pentru ca aceasta combinatie este pur si simplu fabuloasa atat la gust cat si pentru purificarea intestinelor. Vinetele nu sunt prea bine famate in Ayurveda, insa au si ele calitatile lor si merita consumate ocazional. Din nefericire sunt atat de gustoase incat arareori ne rezumam la “ocazional”, chiar daca atunci cand ele sunt in sezon este in sezon si Pitta 🙂 care creste exacerbat de mult vara si mai ales in compania vinetelor… Daca aveti probleme gen Pitta sacaitoare, Ayurveda recomanda sa evitati vinetele si chiar si rosiile.
Totusi, reteta de azi este Tridoshica, vinetele si rosiile fiind mult cumintite de orez si calmate de condimentele echilibrante si racoritoare: coriandru, fenicul, menta. Este o bunatate de zile mari chiar daca poate ca nu are o fatza foarte atractiva; va spun cu mana pe inima: e BUN! Merita incercat si chiar savurat, mai ales in zilele mai putin fierbinti ale verii si indeosebi inspre toamna. S-aveti pofta mare!
timp de preparare: 25 – 30 min
rezulta 3 portii
INGREDIENTE
2/3 cana orez cu bobul lung sau Basmati
1 vanata medie
2 rosii medii
1 ceapa mare sau 1 legatura ceapa verde
1 lingurita seminte de chimion (jeera)
1 lingurita chimion macinat Jeera Powder
1 lingurita coriandru macinat Dhania Powder
1 lingurita seminte de fenicul pulbere/macinate
1 lingurita Curry Powder
1 lingurita turmeric
1 mana menta proaspata
5-6 linguri ulei de floarea soarelui
2 lingurite sare
1 cana = 300 ml
METODA
Puneti 1,5 litri apa la incalzit intr-o oala, impreuna cu 1 lingurita sare. Intre timp clatiti orezul in cateva ape si scurgeti-l. Cand apa clocoteste, rasturnati orezul in oala. Amestecati de cateva ori in urmatoarele minute, ca sa va asigurati ca orezul nu s-a lipit de fundul oalei. Apoi lasati-l sa fiarba 10 minute pe foc mediu. La final scurgeti apa in exces si pastrati orezul in oala.
Intre timp curatati si taiati ceapa, tocati rosiile si decojiti vanata apoi taiati-o cubulete cat o falanga de deget.
Intr-o tigaie non-stick puneti uleiul la incalzit pe foc mediu. Inainte sa inceapa sa fumege aruncati semintele de jeera in ulei, lasati-le cateva secunde sa sfaraie/pocneasca, apoi puneti ceapa. Sotati 2-3 minute. Presarati toate pulberile de condimente si puneti rosiile tocate. Presarati sarea. Sotati cam 3-4 minute, pana ce rosiile s-au inmuiat bine.
Puneti si bucatelele de vanata, amestecati temeinic si acoperiti tigaia cu capac. Dati focul la mic. Mai amestecati ocazional ca sa va asigurati ca vanata nu s-a prins de tigaie. Gatiti sub capac pret de 10 minute sau pana ce bucatelele de vanata sunt foarte fragede si moi. Catre final adaugati menta proaspata, tocata cat mai fin.
Rasturnati orezul in tigaie, amestecati bine de tot, mai tineti 2 minute pe foc minim si stingeti flacara. Lasati sa stea acoperit inca minim 5 minute. Apoi serviti simplu (e o masa suficient de echilibrata si consistenta ca atare) sau alaturi de un Dal la alegere. Sau poate va e pofta de niste Pakoras! 😉
Din punct de vedere Ayurvedic: Brinjal Rice este Tridoshic. Persoanele cu probleme mari de ficat sau vezica biliara, precum si cele cu calculi la rinichi trebuie totusi sa se abtina de la a consuma vinete. Totusi, vintele sunt bune purificatoare ale intestinului. Pentru persoanele Pitta – de scos din reteta Curry Powder care de obicei e relativ spre foarte picanta.
click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica
ALTE PAGINI SUGERATE
yummmyyy…cred ca e foarte gustoasa 🙂 o sa o incerc (Y)