Ceapa, Chimion (Jeera), Coriandru, Fenicul, Masalas, Menta, Orez, Rosii, Turmeric, Vinete

Brinjal Rice – Orez cu Vinete

Brinjal Rice

Mi-am propus mai demult sa postez o reteta de orez cu vinete si iata ca acum i-a venit ceasul 🙂 Se cerea, pentru ca aceasta combinatie este pur si simplu fabuloasa atat la gust cat si pentru purificarea intestinelor. Vinetele nu sunt prea bine famate in Ayurveda, insa au si ele calitatile lor si merita consumate ocazional. Din nefericire sunt atat de gustoase incat arareori ne rezumam la “ocazional”, chiar daca atunci cand ele sunt in sezon este in sezon si Pitta 🙂 care creste exacerbat de mult vara si mai ales in compania vinetelor… Daca aveti probleme gen Pitta sacaitoare, Ayurveda recomanda sa evitati vinetele si chiar si rosiile.

Totusi, reteta de azi este Tridoshica, vinetele si rosiile fiind mult cumintite de orez si calmate de condimentele echilibrante si racoritoare: coriandru, fenicul, menta. Este o bunatate de zile mari chiar daca poate ca nu are o fatza foarte atractiva; va spun cu mana pe inima: e BUN! Merita incercat si chiar savurat, mai ales in zilele mai putin fierbinti ale verii si indeosebi inspre toamna. S-aveti pofta mare!

timp de preparare: 25 – 30 min

rezulta 3 portii

picantzeala2

INGREDIENTE

2/3 cana orez cu bobul lung sau Basmati

1 vanata medie

2 rosii medii

1 ceapa mare sau 1 legatura ceapa verde

1 lingurita seminte de chimion (jeera)

1 lingurita chimion macinat Jeera Powder

1 lingurita coriandru macinat Dhania Powder

1 lingurita seminte de fenicul pulbere/macinate

1 lingurita Curry Powder

1 lingurita turmeric

1 mana menta proaspata

5-6 linguri ulei de floarea soarelui

2 lingurite sare

1 cana = 300 ml

METODA

Puneti 1,5 litri apa la incalzit intr-o oala, impreuna cu 1 lingurita sare. Intre timp clatiti orezul in cateva ape si scurgeti-l. Cand apa clocoteste, rasturnati orezul in oala. Amestecati de cateva ori in urmatoarele minute, ca sa va asigurati ca orezul nu s-a lipit de fundul oalei. Apoi lasati-l sa fiarba 10 minute pe foc mediu. La final scurgeti apa in exces si pastrati orezul in oala.

Intre timp curatati si taiati ceapa, tocati rosiile si decojiti vanata apoi taiati-o cubulete cat o falanga de deget.

Intr-o tigaie non-stick puneti uleiul la incalzit pe foc mediu. Inainte sa inceapa sa fumege aruncati semintele de jeera in ulei, lasati-le cateva secunde sa sfaraie/pocneasca, apoi puneti ceapa. Sotati 2-3 minute. Presarati toate pulberile de condimente si puneti rosiile tocate. Presarati sarea. Sotati cam 3-4 minute, pana ce rosiile s-au inmuiat bine.

Puneti si bucatelele de vanata, amestecati temeinic si acoperiti tigaia cu capac. Dati focul la mic. Mai amestecati ocazional ca sa va asigurati ca vanata nu s-a prins de tigaie. Gatiti sub capac pret de 10 minute sau pana ce bucatelele de vanata sunt foarte fragede si moi. Catre final adaugati menta proaspata, tocata cat mai fin.

Rasturnati orezul in tigaie, amestecati bine de tot, mai tineti 2 minute pe foc minim si stingeti flacara. Lasati sa stea acoperit inca minim 5 minute. Apoi serviti simplu (e o masa suficient de echilibrata si consistenta ca atare) sau alaturi de un Dal la alegere. Sau poate va e pofta de niste Pakoras! 😉

Brinjal Rice_

Din punct de vedere Ayurvedic: Brinjal Rice este Tridoshic. Persoanele cu probleme mari de ficat sau vezica biliara, precum si cele cu calculi la rinichi trebuie totusi sa se abtina de la a consuma vinete. Totusi, vintele sunt bune purificatoare ale intestinului. Pentru persoanele Pitta – de scos din reteta Curry Powder care de obicei e relativ spre foarte picanta.

click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica

ALTE PAGINI SUGERATE

Baingan ka Salan - Vinete in sos de Arahide si Susan

Baingan ka Salan – Vinete in sos de Arahide si Susan

Salata de Vinete A-la-Hindi

Salata de Vinete A-la-Hindi

Chutney de Vinete

Brinjal Chutney – Chutney de Vinete cu Rosii

Baingan Bharta - Salata de Vinete cu Iaurt

Baingan Bharta – Salata de Vinete cu Iaurt

Discussion

One thought on “Brinjal Rice – Orez cu Vinete

  1. yummmyyy…cred ca e foarte gustoasa 🙂 o sa o incerc (Y)

    Posted by nicoletaliana | 25 July 2015, 1:38 PM

Introdu adresa ta de email ca sa primesti notificari cand postez retete si articole noi.

Join 7,602 other subscribers

CATEGORII DE ARTICOLE

CE VA PLACE CEL MAI MULT

Test pentru analiza Tipologiei Ayurvedice
Despre mine
Aloo MURUKKU - Rotocoale din Cartofi si Faina de Orez
Cum se face GHEE
Lapte din Nuca de Cocos - Cum se face
Rezultatele Testului
Parathas - Lipii indiene fara drojdie
Turmeric Milk - Lapte cu Turmeric
Turmericul - turbo-remediul Ayurvedic si preferatul studiilor stiintifice
Retete si sfaturi ayurveda “gratuite”

ARHIVA

Vizite pe Blog

  • 3,293,206 vizite

CALENDAR

July 2015
S M T W T F S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031